Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Kırım Özerk  Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'teki (Simferopol) havaalanının işgal edilmesini  "Rusya'nın silahlı işgali" olarak değerlendirdiklerini belirtti. 
 
Avakov, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Belbek  (Sivastopol) Havaalanı'nın Rusya filosuna bağlı askerler tarafından bloke  edildiğini ve havaalanının içerisinde Ukrayna asker ve sınır görevlilerinin  bulunduğunu belirterek, dışarıda da herhangi bir belgesi olmayan, kamuflajlı ve  silahlı kişilerin bulunduğunu ifade etti. 
 
Avakov, şimdilik herhangi  bir silahlı çatışmanın yaşanmadığını ifade etti. 
 
"Rusya silahlı kuvvetlerine ait kişiler" 
 
Simferopol Havaalanı'na saat 24.00 sıralarında, kendilerinin Rus Kazaklarının oluşturduğu halk savunmacıları olduğunu söyleyen 100 civarında kişinin geldiğini ve engelleri aşarak havaalanı sahasına girdiklerini bildiren  Avakov, emniyet görevlilerinin söz konusu şahısların havaalanı dışına itildiğini  ve onların gece saat 1.00 sıralarında kamyonlara binerek havaalanını terk  ettiklerini, bu sırada her hangi bir silah kullanılmadığını belirtti. 
 
Ancak saat 01.30 sıralarında her hangi bir belgisi olmayan, kamuflajlı  ve silahlı 119 askerin birkaç kamyonla havaalanı binasına girerek, oradaki  restorana yerleştiğini vurgulayan Avakov, söz konusu kişilerin Rusya silahlı  kuvvetlerine ait olduklarını gizlemediğini aktardı. 
 
İşgalci kişilerin havaalanının çalışmasına karışmadan gözetleme  yaptığını belirten Avakov, tedbirlerini artıran Ukrayna iç kuvvetler ve emniyet  birimlerinin, düzenli askeri güçlere karşı direnmesinin mümkün olmayacağına  dikkati çekti. 
 
 Avakov, "Bu olanları silahlı bir işgal olarak değerlendiriyorum. Tüm  uluslararası anlaşmalar ve normlara aykırı. Bu, egemen bir devletin topraklarında  kan dökülmesine doğrudan silahlı provokasyondur. Şu anda herhangi bir silahlı  çatışma yokken, diplomatlar konuşmalı" değerlendirmesinde bulundu. 
 
 
İNTERFAX-UKRAYNA: KİM OLDUKLARI BİLİNMİYOR, ÜNİFORMALILAR
 
İnterfax-Ukrayna haber ajansı ise  saldırı silahları taşıyan yaklaşık 50 kişinin sabah erken saatlerde plakası olmayan üç askeri kamyonla Akmescit Havaalanı'na geldiğini duyurdu.
 
Görgü tanıkları, silahlı kişilerin dün parlamento ve başbakanlık binalarını işgal edenlerinkine benzer üniformalar giydiğini söyledi. Silahlı kişilerin, havaalanının önce iç hatlar terminalini, sonra da dış hatlar terminalini kuşattığı belirtildi.
 
Kırım'daki bir askeri havaalanının da silahlı kişiler tarafından işgal edildiği ileri sürüldü.
 
Rütbe ve armaları olmayan üniformalar giyen silahlı kişilerin kim olduğu henüz bilinmiyor.
 
Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in ülkeden kaçmasına sebep olan Kiev'deki olayların ardından Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde de Rus yanlısı yönetim karşıtı gösteriler başlamıştı.
 

-Parlamento ve başbakanlık "işgal" edildi-

Kırım'ın başkenti Akmescit'teki parlamento ve başbakanlık binası, dün sabah saatlerinde silahlı bir grup tarafından işgal edildi. Anadolu Ajans'ının haberine göre, parlamento'daki silahlı grubu görüntülemek isteyen basın mensuplarının binaya yaklaşması üzerine, silah sesleri duyuldu. Bunun üzerine basın mensupları, binadan uzaklaştı. Parlamento ve başbakanlık binası işgal altındayken, Kırım polisinin hiçbir şey müdahalede bulunmaması, sadece binayı çevreleyen sokaklara girişi engellemek için güvenlik şeridi oluşturması dikkati çekti.

-Rusya yanlıları güvenlik şeridini deldi-

Parlamentoda silahlı grubun işgali devam ederken, binanın etrafında toplanan bine yakın Rusya yanlısı gösterici, polislerin üzerine giderek güvenlik şeridini deldi. Parlamento binası önünde eylem yapan göstericiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov'u destekleyen sloganlar attı ve referandum talebinde bulundu.

-İşgal altındaki parlamento başbakan seçti-

 Parlamento binası önündeki gösteri devam ederken milletvekillerinin, beklenmedik bir şekilde silahlı grupların işgali altında bulunan parlamento binasına giriş yaptıkları görüldü. 64 milletvekiliyle toplanan parlamento, akşam saatlerinde 25 Mayıs'ta referandum yapılacağını açıkladı. Referandumda halka "Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet midir?" sorusu sorulacak.

 İşgal altında referandum kararı alan parlamento, başbakanı da görevden aldı ve yerine Rus Birliği partisi Başkanı Sergey Aksenov'u seçti. Aksenov, yaptığı ilk açıklamada "Viktor Yanukoviç'i resmi başkanımız olarak tanıyoruz" ifadesini kullandı.

Silahlı bir grubun, gece yarısı Akmescit'teki havaalanında kısa süreli işgal girişiminde bulunduğu kaydedildi. Silahlı grubun, Kiev'den Akmescit'e gelmeleri durumunda Ukrayna milliyetçilerinin havaalanından girişlerini önlemek amacıyla böyle bir girişimde bulundukları belirtildi.

-Sokakta güvenlik yok

 Gerilimin giderek tırmandığı Kırım'da sokaklarda güvenlik son derece zayıf. Polis, sadece önemli bölgelere güvenlik şeridi çekmekle yetiniyor.

 Dün parlamento binası önünde görev yapan üç Amerikalı gazeteci, göstericiler arasındaki bir grup tarafından tartaklandı. Göstericilerin arasında kendilerini "Rusya birliği" olarak adlandıran çok sayıda küçük gruplar bulunuyor. Akmescit'teki bazı restoranlara baskın düzenleyen aşırı alkollü sivil polisler, müşterilere nereden geldiklerini, Avrupalı olup olmadıklarını soruyor.