Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus turizm sektörünün sorunları ve Türkiye destinasyonu ile ilgili kriz sürecinde alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

Cihan Haber Ajansı’na özel açıklamada bulunan Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Vekili Maya Lomidze, Rus turistlerin Türkiye aşkının bitmeyeceğini, ancak yine de bu süreçte tedbir almanın çok doğru bir strateji olduğunu söyledi.

Türkiye’den gelen heyetle görüşmelerinin çok başarılı olduğunu söyleyen Lomidze, “Turizmde gidilen ülkenin desteği olmadan tur operatörleri çok zorluk çeker. Türkiye’nin Rusya pazarına yardım etme arzularının olması çok güzel. Toplantının ana sorusu, Türkiye'ye giden Rus turist sayısının azalmaması için ve artması için neler yapılabileceği ile ilgili idi. Çünkü 2015 sezon başında sert bir düşüş yaşanmadı. Ekonomik, politik ve tüketim alanında kötü zamanlar geçirirken ve önümüzü göremediğimiz zamanlarda bazı tedbirler düşünmeliyiz. Şimdiden sezona hazırlanmamız lazım. Türk tarafı için de en belirgin soru 2015 sezonu için fiyatlardı. Rus turist için de bu her zaman önemli olmuştur. Ruble değer kaybediyor, önümüzdeki günlerde değer kazanması da şüpheli. Böyle bir ortamda insanlar doğal olarak birinci öncelikleri olmayan tatilden vazgeçiyor. Özellikle bu sezon fiyatlar çok önemli, bu birinci kısım. Diğer bir olay da bu insanlar seyahat etmekten vazgeçemez. Ne olursa olsun bir yerlere gidecekler. Bir çok insan daha şimdiden tatil yapmamayı düşünemiyor. Bir hafta da olsa tatil yapmamak denize gitmemek, özellikle Türkiye'ye asla düşünülemez. Rus turistlerin sayısı gösteriyor ki Türkiye'ye olan aşk sürekli büyüyor.” ifadelerini kullandı.

RUSYA’DA ÇOK FARKLI BİR KRİZ YAŞANIYOR

Rusya’da yaşanan krizin geçmiş krizlere benzemediğini kaydeden Lomidze, “Bu kriz hiç bir geçmiş krize benzemiyor. Bankayla, finansla ve ekonomiyle alakalı basit bir kriz değil bu. Bu yüzden biraz farklı davranmak gerekiyor. Rus tur operatörlerinin şöyle bir önerisi oldu, Türk tarafının herhangi bir reklama para harcamaması ve bunun yerine Rusya'dan Türkiye'ye tur düzenleyen firmaları direk olarak desteklemesi. Bu daha mantıklı, çünkü bu durumda turistin daha fazla parası cebinde kalacak ve bu Türkiye'de daha fazla harcama yapmasını imkan verecek. Gördüm ki bu önerimiz Türkiye tarafından destek buldu. Türkiye'nin bize sunduğu her uçuşa yakıt desteği de bizim gerçekleşmesini istediğimiz tarzda bir destek.” şeklinde konuştu.

SEZONLA İLGİLİ TAHMİNDE BULUNMAK ÇOK ZOR
Türkiye’ye gidecek Rus turist sayısında 2015’de 1 milyon civarında azalma olacağı ile ilgili iddiaları eleştiren Lomidze, “Yaz sezonunda ne olacağı ile ilgili tahminde bulunmak çok zor. Şimdiki satışlara bakarsak hiç fena değil. 2 ülke arasında şu anda satışlar kötü değil, iyi. Şuanda dinamiğini koruyor Türkiye. Hatta geçen seneye göre bu aylarda 1-2 puan farklarla daha önde şu anda. Yani bir hareketlilik var, geçen seneye göre bu aylar için. Rusya'dan bazı şehirlere düşüş yüzde 70-80-90 oranlarında, bunu da baz alırsak daha iyi anlarız.” değerlendirmesinde bulundu.

SERT FİYAT İNDİRİMİ TÜRKİYE’Yİ ZORA SOKAR

Turist akımı sürekli büyüdüğü zaman, her şey iyi olduğu zaman daha rahat olunduğunu belirten Rus yetkili, “Bu durumlarda çeşitli kampanyalar, indirimler ve faaliyetler yapılabilir. Ama kriz olduğu zaman durum farklı, atılan her adım çok dikkatli atılmalıdır. Yani birden fiyatlar düşürülemez, bu sefer Türk tarafı zor durumda kalır. Adım adım titiz bir şekilde hareket etmek gerekiyor.” önerisinde bulundu.