Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus turizm sektörünün sorunları ve Türkiye destinasyonu ile ilgili kriz sürecinde alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

Cihan Haber Ajansı’na özel açıklamada bulunan Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RATA) Basın Sekreteri İrina Türina, Türkiye ile 1 doları 30 ruble olarak sabitlemeyi ve Rusların normal kimlikle Türkiye'ye seyahet edebilmelerini teklif ettiklerini söyledi.

Rusların gittiği ülkeler arasında en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu belirten Türina, Türkiye'nin uzun yıllardır bu alanda lider olduğunu ve şu ana kadar da iki ülke arasında bir problem yaşanmadığını söyledi. Türk delegasyonunun Moskova'ya gelmesi ve Rus tur operatörleriyle görüşmesinden memnun olduklarını ifade eden Türina, "Rus tur operatöleri şu an kötü durumda, birşeyler planlamamız veya tahminler yapmamız imkansız. Doların ne olacağı belli değil. Politik süreç nasıl işler bilmiyoruz. Bunlar bizi direkt etkiliyor. Tatil, özellikle yurt dışında tatil insanların birinci önceliği değil. Uzun zaman kullanılacak bir ürün de değil. Hatta insanlar tasarruf yapmak için ilk olarak hep tatillerini ertelediler." dedi.

Toplantıda iki önemli başlığın olduğunu açıklayan Türina, ödemelerin direkt Ruble-Lira üzerinden yapılması ve Türk tarafının Rus tur operatörlerini charter uçuşlarda maddi olarak destekleyeceğini açıklamasının iki önemli başlık olduğunu vurguladı. Yakın zamanda bunun gerçekleşmesini temenni ettiklerini belirten uzman "Eğer bu gerçekleşirse durumdan kurtuluruz. Daha önce Mısır ile böyle bir anlaşmamız olmuştu. 6 bin dolar ödenmesi durumu var. Bu rakam uçağın gidiş masraflarının yarısı hemen hemen. Yani bu 6 bin dolar tek uçuş için ise tur operatörleri için güzel bir yardım bence. Böyle somut adımlar olması çok güzel." dedi.

Türk tarafının Ruble-Lira ödeme sistemini yapamaması durumunda, 1 doları 30 rubleye sabitleyebileceğini anlatan Türina "Hatta bu konuda pazarlık bile yaptık 30 rublede anlaştık." esprisi yaptı. Ayrıca Rusların sadece ülke içi pasaportları ile Türkiye'ye gitmesini de tartıştıklarını belirten Türina, "Bunlar şaka tabi ama şimdilik. Rusya'da iç seyahat artıyor şu anda. Birçok insan uluslararası pasaporta sahip değil Rusya'da. Bu yüzden bu fikir işe yarayabilir. Sanırım Rusya'da insanların sadece yüzde 25'i uluslararası pasaporta sahip. Bu, ulaşılmamış çok büyük bir pazar. Her şakanın altında bir gerçek vardır. Mesela St. Petersburg'da bir firma cruise gezisi düzenleyerek İstanbul'a turistleri uluslararası pasaportları olmadan götürdü. Geçtiği bütün ülkelerle anlaşma yaptıklarını ve grup halinde oldukları için böyle bir imkan oluşturduklarını söylediler. Şaka yapıyoruz ama işte böyle şeyler oldu ve olabilir. Bakalım... Türkiye Rusya'ya ne kadar ilgiliyse o kadar hızlı bu isteklerimize cevap verecekler." önerisinde bulundu.

Türkiye'nin hali hazırda Gürcistan ve KKTC ile pasaportsuz giriş çıkış yapmaları konusunda anlaşmaları bulunuyor.