Rusya Sivil Toplum Örgütü Savunma ve Dış Politika Konseyi Başkanı Fyodor Lukyanov, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatarak Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üye olamayacağını söyledi. Rusya’nın sayılı dış politika uzmanı Lukyanov, Türkiye’nin NATO üyeliğinin Ankara-Moskova ilişkilerinin dinamik şekilde geliştirilmesine engel olmadığını da vurguladı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Lukyanov, “Türkiye gelecek perspektifte ŞİÖ’e üye olamaz. Çünkü, ŞİÖ’nün ilkelerinden biri de üye ülkelerin NATO üyesi olmaması. Bu ilkeler hiç bir yerde yazılı değil, ama bu ilkenin mevcut olduğu apaçık ortada. Üyeler kendileri karar alıyor ve egemenliğini kimseyle paylaşmıyorlar. NATO üyesi olmakla o ülke üzerine yükümlülükler alıyor. Dolayısıyla böyle bir ülke ŞİÖ’ye tam üye olamaz.” dedi.

Çin’in Şanghay kentinde 1996’da Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın kurduğu “Şanghay Beşlisi”, 2001’de Özbekistan’ın da dahil olması ile Şanghay İşbirliği Örgütü’ne dönüştü. Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci üye olduğu ŞİÖ, 2008’de aldığı kararla “diyalog ortaklığı” statüsü oluşturdu. 2009’da Yekaterinburg’da gerçekleşen zirvede Belarus ve Singapur örgüte “diyalog ortağı” olarak kabul edildi. Türkiye de 2013 yılında örgüte diyalog ortağı statüsü ile dahil oldu. Türkiye’nin tam üyelikle ilgili resmi bir çalışması bulunmuyor.


TÜRKİYE’NİN KARADENİZ’DE NATO TATBİKATINDA YER ALMASI RUSYA’YI MEMNUN ETMİYOR

NATO gemilerinin Karadeniz’de tatbikat yapmasını değerlendiren Rus uzman, “Türkiye NATO’nun temel ilkelerine sadık kalarak bağımsız politikalarını uygulamakta. Şu anda Karadeniz’de NATO askeri tatbikatı yapılıyor. Tabii ki NATO üyesi Türkiye de buraya katılıyor. Bu Rusya’yı memnun etmiyor kuşkusuz. Ama ne yapılabilir? Bana göre bugün Türkiye’nin Moskova ile ilgili siyasi politikası şöyle: Türkiye NATO üyesi de olsa bu Rus-Türk ilişkilerini hiç bir şekilde etkilemiyor.” şeklinde konuştu.

Ortadoğu sorunlarına da değinen Lukyanov, “Türkiye'nin Suriye politikasında olduğu gibi herkes kendi anlayışı bağlamında çıkarlarına göre hareket ediyor. Başkasının memnun olup olmayacağından ziyade kendi çıkarına göre politika yapması söz konusu. Rusya ve Türkiye’nin çıkarlarının bazı konularda örtüşmediği ortada. Rusya ve Türkiye’nin genel olarak ikili ilişkilerinin çok dinamik şekilde arttığını görüyorum. Peki sorunlar ortaya çıkabilir mi? Çıkabilir. Rusya ve Türkiye’nin bazı bölgelerle ilgili bakış açısı farklı olabilir. Ankara ve Moskova olaylara farklı bakabilir. Örneğin Ukrayna. Ne yapalım? Normal bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Valdai Düşünce Kulübü’nün düzenlediği açık oturuma katılan Valdai Bilimsel Konseyi Başkanı Fyodr Lukyanov, “Dünya Düzeni: Yeni Kural veya Oyunsuz Kural” başlıklı rapor sundu. Toplantıya Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Moskova Uluslar arası İlişkiler Üniversitesi’nde görevli siyasi uzmanlar katıldı. Rus uzmanlar batı ve Rusya arasında yaşanan gerginliğin tarihi nedenlerine dikkat çekti.