St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko, seçim öncesi Türkiye’de muhalefetin susturulduğunu ve mülkiyet hakkının gasp edildiğini söyledi.

İpek Medya Grubu’na ait Kanaltürk ve Bugün televizyonlarının yayınlarının kesilmesi ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamada bulunan Sotniçenko, İpek Medya Grubu'nun Şişli’deki binasına polisin zorla girerek Kanaltürk ve Bugün televizyonlarının yayınlarının kesilmesini seçim öncesi bir çalışma olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki siyasi yapının Türkiye’de bütün muhalif basını susturmaya çalıştığını ifade eden Sotniçenko, “Hükümet açısından muhalif basında en ‘tehlikelisi’ kaliteli yayın yapan Hizmet Hareketi’nin desteklediği medya şirketleri… Bu yayın organları AKP’nin reytingleri açısından tehlike oluşturuyor.” dedi.

“MÜLKİYET HAKKI ÇİĞNENİYOR”

Türkiye’de kanunların işlememesinden dolayı mülkiyet haklarının çiğnenmesine karşı çıkan Sotniçenko, “Bu hukuksuzluğu şu şekilde açıklamak mümkün. Ülkedeki siyasi yapı 1 Kasım’da yapılacak seçimlerin sonuçlarını değiştirmek için her türlü adımı, hatta kanunsuz adımlar dahi atacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak seçimlerin adil olması durumunda AKP’nin tek başına iktidar olmasının zor olduğuna değinen Sotniçenko, “Bana göre Türkiye’deki siyasi yapı ve özellikle Erdoğan, bu dönemde en büyük siyasi rakibi olan HDP’yi saf dışı bırakmak için her şeyi yapıyor. HDP’ye hemen seçim sürecinde yasaklama çalışmaları olabilir. Türkiye’nin güneydoğusunda olağanüstü hal ilan edebilir. Ya da HDP’nin yüzde 10’luk seçim barajını geçmemesi için seçim tarihinin değişmesine veya HDP’yi bölgeden kopmasına neden olacak Güneydoğu’da bazı olaylar çıkabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

SEÇİMLER ADİL OLSA AKP’NİN TEK BAŞINA İKTİDARI ZOR

Seçimlerde adalete vurgu yapan Sotniçenko bu tip metotların Türkiye’nin istikrarsızlaşmasına gebe olduğunu ve Ankara ile Güneydoğu’daki Kürt azınlık arasında çatışma olması gibi çok ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Rus uzman, “Eğer seçimler adil olarak gerçekleştirilirse AKP ya koalisyon kurmak ya da bir sonraki seçimlere hazırlanmak zorunda kalacak.”

“80’Lİ 90’LI YILLARA DÖNÜLEBİLİR”

1 Kasım seçimlerinin önemine vurgu yapan Rus uzman, Türkiye’ye çok ciddi uyarılarda bulundu. Sotniçenko, “Erdoğan seçimlerde hile karıştırırsa ve HDP’yi kanunsuz bir şekilde siyasi arenadan uzaklaştırırsa, bu adım Türkiye’nin güneydoğusunda 80’li 90’lı yıllardaki gibi ciddi problemlere yol açabilir.” uyarısında bulundu.

“TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI ÇÖKTÜ AMA İNATLA DEVAM EDİLİYOR”

Türkiye’nin son birkaç yıldaki politikalarının Rusya’da nasıl algılandığını değerlendiren Sotniçenko, Rusya halkı ve Rus siyasilerin aslında Türkiye’nin iç politikasına çok önem vermediklerini söyledi.

“Rusya için önemli olan kurulan iyi ekonomik ve siyasi ilişkilerin devam etmesidir” diyen Rus uzman sözlerine şu şekilde devam etti: “Rusya Türkiye’nin iç işlerine karışmayı düşünmüyor. Şu anda Rusya ve Türkiye arasındaki en önemli sorun Suriye. Moskova ve Ankara arasında kurulan yakın ve dost ilişkilerin çok ciddi şekilde bozulmasının ana sebebi Suriye krizidir. Bu konuda Rusya ve Türkiye tamamen birbirlerine karşıt görüşteler.”

Türkiye’nin Suriye politikasının çöktüğünü dile getiren uzman, “Türkiye’nin Suriye politikası çökmüş olmasına rağmen Türkiye’nin inatla ABD ile birlikte Suriye’deki muhalifleri desteklediğini hatırlattı. Rusya’nın bu konuyu görmezden gelmesi mümkün değil. Bu yüzden Rusya, Türkiye’nin dış politikasına eleştirel bir gözle bakıyor.” dedi.