Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç, Türkiye’de yapılan parlamento seçimlerinin, “Türk Akımı” adlı boru hattı projesini etkilemeyeceğini söyledi. Rus uzmana göre Türkiye’de hangi iktidar gelirse gelsin Türk Akımı’ndan vazgeçmeyecek.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rus enerji uzmanı, AK Parti’nin tek başına artık iktidar olmayacağını hatırlatarak, “Eskiden AK Parti tek başına iktidar idi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enerji dâhil bir çok projeler ile ilgili karar alma tekeline sahipti. Seçimlerden sonra durumun değişeceğini görüyoruz. Fakat Türk Akımı’nın Türk ekonomisinde oynayacağı rolünü göz önünde bulundurursak, hangi iktidar olursa olsun Türk Akımı’na hayır diyemez.” diye konuştu.

Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin enerji köprüsü olacağını belirten Rus uzman, “Türkiye bu armağanı nasıl geri çevirsin? Uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Tabi ki riskler vardır. Sürecin uzaması ihtimali var. Örneğin proje ile ilgili sözleşme Ankara’nın isteği ile Türkiye’de parlamento seçimleri sonrasına ertelendi. Bakalım koalisyon çalışmaları nasıl olacak? Eğer geleceği düşünürsek Türk Akım için siyasi bir riskin olmamasını bekliyoruz. Fakat olumsuz siyasi senaryolar olursa sadece Türk Akımı’nın kaderini değil, olası yeni Ortadoğu realitesini düşünmemiz gerekecek.” dedi.

Türk Akımı’nın gerçekleşmemesi için ABD’nin Türkiye ve Yunanistan’a baskılar yaptığını vurgulayan Rus uzman, “Türkiye’ye Washington’un baskı yaptığını biliyoruz. Tabii Bulgaristan ve Yunanistan’la kıyaslamada Türkiye’ye baskı yapmak kolay değil. Türk Akımı’nda Avrupalıları kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeye davet ediyoruz. Avrupa ve ABD’in doğalgaz ihtiyacı bir birinden farklı konular. Avrupa’nın doğalgaza ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

Türk Akımı boru hattı projesi, Rus gazını Karadeniz üzerinden Güney Avrupa’ya taşıması öngörülüyor. Gazı Türkiye-Yunanistan sınırına taşıması öngörülen Türk Akımı'nın 2016 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.