St.Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko, Türkiye’nin Ortadoğu’da yaşanan krizi kullanarak PKK’yı bitirmek istediğini, ancak Suruç saldırısı sonrası işlerin karıştığını söyledi.

Sputnik’e Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan Rus uzman, “Türkiye, Ortadoğu'daki krizi PKK'yı ortadan kaldırmak için kullanmak istedi, ancak Suruç saldırısından sonra PKK'nın yanı sıra IŞİD'le de savaşmak zorunda kaldı.” dedi.

Türkiye'deki durumun zorluğuna dikkat çeken Sotniçenko, "Gerek PKK gerekse de IŞİD ile mücadele, terörist faaliyetlerin artmasına, iktidar partisinin oylarının düşmesine ve Türkiye'nin zayıflamasına neden oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Sotniçenko’ya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerinde önce Abdullah Öcalan aracılığı ile ateşkes sağlamaya çalışabileceğini söyledi. Tüm Kürtlerin Öcalan’ı mutlak lider görmediğini kaydeden Rus uzmana göre, PKK’nın terör faaliyetleri sürmeye devam edecek.

Türkiye’de son 15 yıl içinde görülen en önemli siyasi krizlerden birinin yaşandığını ifade eden Sotniçenko, “Maalesef bu kriz ülkeyi bir iç savaşa götürebilir…” dedi.