Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Türk ve Rus uzmanlar, Ankara-Moskova ilişkilerinin temelinde ikili güvenin oluştuğuna işaret ederek gelişim potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı.

Rus parlamentosu yayın organı Parlamentskaya Gazeta gazetesi Basın Merkezi’nde yapılan “Avrupa ve Asya arasında: Rusya ve Türkiye” başlıklı yuvarlak masa toplantısına Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, parlamento alt kanadı Duma milletvekili Mihail Yemelyanov, Rusya Toplumsal Odası üyesi siyasi uzman Sergey Markov, Moskova Uluslar Arası İlişkileri Üniversitesi (MGİMO) akademisyeni Veniamin Popov, Uluslar Arası Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MİRNAS) Genel Müdürü Arif Asalıoğlu ve Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkanı Konstantin Simonov katıldı.

TÜRKİYE’NİN YERİ AVRASYA BİRLİĞİNDE

Toplantıda konuşan siyasi uzman Markov günümüzde ikili ilişkilerin giderek arttığını ifade etti. Markov, “Ekonomi ilişkilerimiz son 20 yılda artıyor. Yeni doğalgaz boru hattının Türkiye’de inşa edilmesi hususunda karar alındı. Rusya ve Türkiye nükleer enerji alanında büyük proje gerçekleştiriyor. Türkiye Ukrayna ihtilafıyla ilgili Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmadı ve Moskova’yı destekledi. Bugün Türkiye Rus piyasasına yönelik en önemli meyve sebze ürünleri sevkiyatçısı durumunda.” dedi.

Rus uzman Türkiye’yi gelecekte Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan Gümrük Birliği ve Avrasya Birliği’nde görmeyi temenni ettiklerini vurguladı.

RUS MİLLETVEKİLİ: TÜRKİYE’Yİ SURİYE İHTİLAFINA SOKTULAR

Rus milletvekili Yemelyanov Türkiye’yi çok sevdiğini söyleyerek, “Sürekli gidiyorum ve Türkiye’nin geliştiğini izliyorum. Benim gözlerimde Türkiye muazzam şekilde gelişti. Bizim ekonomilerimiz birbirlerini tamamlayıcı niteliğinde. Uluslar arası işbirliği konularında ortak yaklaşımlarımız var. Ben ilişkilerimizin perspektifinin çok güzel olduğuna inanıyorum.” dedi.
Suriye konusunda görüş ayrılığının olduğuna dikkat çeken Rus milletvekili, Türkiye’nin başka güçler tarafından Suriye ihtilafına sokulduğunu ifade etti. Daha önce Türkiye ve Suriye ilişkilerinin güzel olduğuna işaret eden Yemelyanov, “Türkiye Suriye ihtilafına itilmesi sonucunda çok sayıda sorunla karşı karşıya geldi.” şeklinde konuştu.

TÜRK-SLAVYAN BİRLİĞİNİN OLUŞTURULACAĞINA İNANIYORUM

MGİMO akademisyeni eski büyükelçi Popov, Türkiye ve Rusya’nın bir çok açıdan birbirine benzediğini ifade etti. Popov, “Her iki ülke eşi değeri bulunmayan Avrasya ülkesi. Her ülkenin nüfuzu son yıllarda artıyor. Bugün Türkiye’nin rolü çok önemli. Dünya hızlıca değişiyor, batı konumunu kaybediyor. Yeni lider ülkeler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla günümüzde çok sayıda silahlı ihtilaflara tanık oluyoruz. Bu daha da artacak ve Türkiye’ye burada büyük rol düşüyor. Her şey Avrupa’nın güneyinde halledilecek. Avrupa Birliği’nin (AB) kaderi de bu gelişmelere bağlı olacak.” dedi.

Türkiye’nin İslam dünyasında önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Rus diplomasi akademisyeni gelecekte Türk-Slavyan birliğinin oluşacağına da inandığını da belirtti.

TÜRK AKIMI GERÇEKLEŞECEK, TÜRKİYE İYİ PARTNER

Rusya’nın yeni doğal projesi Türk akımın gerçekleşeceğine inandığını söyleyen Rusya’nın sayılı enerji uzmanı Simonov, “Ukrayna gibi transit ülkeyle kıyaslandığında Türkiye gerçekten de iyi partner. Bizim hedefimiz Ukrayna’yı tranzit sürecinden çıkarmak. Eminim ki Türk akımı çok hızlı şekilde gerçekleşecek. Üstelik Türkiye muazzam jeopolitik avantaj elde edecek. Tüm doğalgaz onun üzerinden geçecek.” şeklinde konuştu.

İki ülkenin birbirini yeni tanımaya başladığını söyleyen Yardım, “Son 20 yılda ülkelerimiz giderek yakınlaşmakta. Eğer daha fazla yakınlaşmayı başarırsak bu durumda her iki ülke kazançlı çıkar. Ortak hedefimiz bulunduğumuz bölgeyi daha gelişim perspektifine döndürmek.” dedi. Türk elçi siyasi, ekonomi, kültürel ilişkilerin yanısıra basın alanında da işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Asalıoğlu da konuşmasında Türk-Rus ilişkilerinin çok eski olduğunu kaydederek, “Rusya 20.yüzyılların başlarında Türkiye’nin gelişiminde çok destekte bulundu. Son 20 yılda ise ilişkilerimiz çok gelişti. Şuan iki ülke arasında güvenin olması en önemli husus. Temelde güven olduktan sonra gerisi kolay. İlişkilerimiz çeşitli alanlarda geliştirebiliriz. Çünkü ikili güveni oluşturduk. İkili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için büyük potansiyelin olduğu artık bir gerçek.” dedi.