Rusya'nın Novaya Gazeta köşe yazarı Aleksandr Çursin, 7 Haziran’da sandıktan istediği oyu alamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürtleri provoke ettiğini iddia etti. Yazara göre, Erdoğan "provokasyonunda" başarı sağladı.

Çursin “Gazprom’un planında savaş yoktu” başlıklı yazısında, Türk Akımı doğalgaz boru hattı konusunda Ankara, Moskova ile yapılan görüşmelerde sert müzakereci olduğunu ortaya koydu.

Türkiye'de Suruç terör saldırısının ardından durumun değiştiğine işaret eden Çursin, “Ankara IŞİD’in Suriye’deki mevzilerine havadan saldırmak için terör olayından yararlandı. Sadece bu değil. Aynı zamanda Kuzey Irak’ta PKK’ya da hava saldırısı yapıldı. Böylece 2013 yılında sağlanan son ateşkes ihlal edildi. Bir çok gözlemciye göre, Erdoğan bu adımı bilerek yaptı.” iddiasında bulundu.

“TÜRK UÇAKLARI NEDEN PKK’YA SALDIRDI”

“Türk uçakları neden PKK’ya saldırdı?” sorusunu soran Aleksandr Çursin, “Otoriter yönetime can atan Erdoğan, kendisini 'Ulusun Babası' gibi tanıtmayı seviyor. Erdoğan 2003 yılından bu yana iktidarda. Önce başbakan idi. Ağustos 2014’den sonra cumhurbaşkanı oldu. Görev değişikliğindeki fikir şu idi: Yeni meclis seçimlerinde Erdoğan’ın kurduğu AKP çoğunluk kazanacak ve parlamenter sistem yerine başkanlık yönetimi getirecekti.”

Fakat 7 Haziran sonuçlarının tüm bu planları altüst ettiğine dikkat çeken Rus yazara göre, Erdoğan'ın bütün planlarını HDP bozdu.

Erdoğan ve AKP’in mecliste ezici çoğunluk kazanmadığını hatırlatan Novaya Gazeta yazarı, “Fakat ne o, ne de iktidardaki yandaşları bu yenilgiyi kabullenemediler . Eski denenen yöntem devreye sokuldu. Düşman olarak Türkiye’nin siyasi istikrar ve toprak bütünlüğü için Kürt tehdidi masaya getirildi. Bu düşmanı aktüelleştirmek için Kürtlere saldırı yapıldı, karşılıklı adımlar atmak için onlar provoke edildi.” iddiasında bulundu.

TÜRKİYE’DE DAHA ÇOK KAN AKACAK UYARISI

Yazarın iddiasına göre, Kürtlere yönelik provokasyonda hedefe ulaşılıyor. Karşılıklı çatışmalarda Türk askerlerinin de şehit olduğuna işaret eden yazar, Ankara’nın HDP’ye karşı atağa geçtiğini ifade etti. PKK’lı teröristlerle defalarca görüştüğü gerekçesiyle HDP lideri Selahattin Demirtaş’a karşı soruşturma başlatıldığını hatırlatan Çursin, Türkiye’de daha çok kan akacağını, PKK’ın terörle karşılık vereceğini iddia etti.

Bu durumda iktidarın erken seçim ilan edeceğini tahmin ettiğini belirten Rus yazar, “AKP’nin bu propaganda kampanyası ortamında, istenilen sonuca ulaşması ve Erdoğan’ı filliyatta sınırsız otoriter iktidarına getirmek daha kolay olacak.” dedi.