Rusların en çok yakınlarının sağlık durumundan korktuğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre Ruslar ayrıca çocukları hakkında endişe duyuyor ve parasız kalmaktan korkuyor.

Rus Kamuoyu Fonu’nun (FOM) yaptığı ankette Ruslara günlük hayatta, ülkenin ve dünyanın durumu hakkında en çok nelerden korktukları ve endişe duydukları soruldu. Sonuçlara göre Ruslar en çok yakınlarının sağlık durumundan korkuyorlar. Bağımsız sosyolojik hizmetler sunan FOM’un “Günlük hayatta sizi en çok korkutan ya da en çok endişe duyduğunuz şeyler nelerdir?” sorusuna Rusların yüzde 42’si “yakınlarımın sağlığı” cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 40’si “çocuklarımın durumu”, yüzde 38’si “parasız kalmak” ve yüzde 28’si ise “kendi sağlığım” yanıtını verdi.

PARASIZ KALMAKTAN KORKANLARIN ORANI DÜŞTÜ

2000 yılında yapılan ankette Rusların yüzde 52’sinin en çok “parasız kalmaktan” korktukları belirlenmişti. Rusya’da yaşanan ekonomik krize rağmen 2015 yılında “parasız kalmaktan” korkanların oranının yüzde 32’ye düştüğüne dikkat çekildi. Ankete göre, Ruslar ayrıca “geleceğin belirsizliğinden” ve “işlerini kaybetmekten” de korkuyor.

Bunun dışında ankette “Rusya’nın durumu hakkında en çok nelerden korkuyor ve endişe duyuyorsunuz?” sorusuna Rusların yüzde 39’u “fiyatların yükselmesinden ve insanların fakirleşmesi” cevabını verdi. Ankete katılanların üçte biri “diğer ülkelerin saldırısından”, dörtte biri de “iç savaştan” korktuğunu belirtti. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD’nin ciddi ekonomik yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Rusya’da “ekonomik kriz ve üretimin düşmesinden” korkanların oranı ise sadece yüzde 20.

Ankete katılanlara “Dünyanın durumu” başlıklı kategoride de sorular yöneltildi. Sonuçlara göre bu konuda Rusların yüzde 32’si en çok nükleer savaştan korkuyor. Ayrıca ankete göre Rusların yüzde 30’u “sulara ve havaya kimyasal ve radyoaktif maddelerin bulaşmasından”, yüzde 22’si “uluslararası terörizmden” ve “atık maddelerden”, yüzde 20’si de “ormanların yok edilmesinden” ve “doğal felaketlerden” endişe ediyor.