Rusya’nın Uzakdoğu bölgesindeki Sahalin Valisi Aleksandr Horoşavin, başkent Moskova’daki Basmani mahkemesinde görülen davada 5,6 milyon dolar rüşvet aldığı gerekçesi ile tutuklandı. Vali ve yardımcıları ile ilgili büyük çaplı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından şahısların tutuklu olarak yargılanmalarına karar verildi. Güney Sahalin termik santral inşaatı ile ilgili ihalede yüklü miktarda rüşvet aldığı iddia edilen valinin 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, Horoşavin’in Moskova’daki evi ve Sahalin’deki konutunda yapılan aramada yüklü miktarda dolar, ruble, mücevher, pahalı saat ve telefonların ele geçirildiğini kaydetti.

15 AYRI OLAY SORUŞTURULUYOR

Sahalin’de 10 ve Moskova’da 5 ayrı soruşturmanın yürütüldüğünü belirten Markin, “Horoşavin’in evi, konutu ve diğer rezidansında yapılan aramalarda yüklü miktarda ruble ve dolar cinsinden para ele geçirildi. Pahalı mücevherler, saatler ve telefonlara el kondu. Soruşturma devam ediyor” dedi.

Rusya istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi görevlilerinin, Vali ile birlikte 3 yardımcısını gözaltına alarak Moskova’ya getirdiğini belirten Markin, adli sürecin devam ettiğini kaydetti. Valinin Danışmanı Andrey İkramova, Yardımcısı Boris Usaçev ve genel sekreteri Vıçıslav Gorbaçev de tutuklu olarak yargılanacak.

VALİ EV HAPSİ TALEP ETTİ

Horoşavin, mahkemede yaptığı savunmasında 5 milyon ruble kefaletle serbest bırakılmasını ya da ev hapsi verilmesini talep etti. Vali, ifadesinde, “Beni ev hapsi ile cezalandırmanızı ya da kefaletle salıvermenizi talep ediyorum. Eşim 72 yaşında engelli annesi ile birlikte yaşıyor. Onlara destek vermeliyim” savunmasında bulundu.

Rus valinin LLC Rosstroy ve LLC Energostroy inşaatları ile ilgili ihalelerde rüşvet aldığı iddia ediliyor. Timovski kentinde inşa edilen katı atık depolama tesisleri ile ilgili de yasal sürece uyulmadığı ve yolsuzlukların yapıldığı belirtiliyor.

PUTİN, POZİSYONA BAKILMADAN YARGILANMASINI İSTEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelişmelerden haberdar olduğunu belirten Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Putin her zaman rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili her türlü soruşturmanın yapılmasını destekliyor. Rus lider hiçbir kimsenin pozisyonuna bakılmadan rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele edilmesine vurgu yapıyor” dedi. Peskov, Putin’in herhangi bir mahkeme kararı olmadan bir kimsenin suçlu ilan edilmemesi konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti.

İktidar partisi Birleşik Rusya’nın Sahalin Politika Konseyi üyeliği yapan Horoşavin (55), 2007’den bu yana Sahalin Valiliği görevini sürdürüyordu. Bölgede yeni seçimlerin 2016’da yapılması planlanıyor.