Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor), ülkeye girişi yasaklı yaklaşık 340 ton Avrupa gıda ürününü sınırda imha etti. Ürünler arasında üzerlerinde 'Türkiye üretim' yazan sahte belgeli meyveler de bulunuyor.

Rosselhoznadzor’dan yapılan açıklamada, ülkenin çeşitli sınır kapılarında yasaklı Avrupa gıda ürünlerini taşıyan araçların durdurulduğu ve ürünlerin traktörların altında ezilerek imha edildiği kaydedildi. Ürünler arasında peynir, et, sebze ve meyvelerin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Belarus sınırında 'Türkiye üretim' yazan sahte belgeli 20 tondan fazla şeftali ve nektarin de imha edildi. Rosselhoznadzor Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko Cihan Haber Ajansı’na Belarus üzerinden getirilen ve üzerlerinde 'Türkiye üretim' yazan sahte belgeli 73 ton şeftali ve nektarini imha ettiklerini açıklamıştı. Alekseyenko,"Belgeleri inceledik. Türkiye’nin ilgili mercilerinin böyle bir belge vermediğini ortaya çıkardık. Dolayısıyla ürünlerin imha edilmesine karar verdik.” şeklinde konuşmuştu.

Sahte belgeli ürünler ile ilgili uyarıda da bulunan Alekseyenko, “Türk meslektaşlarımıza da sahte belgeler ile ilgili gereken inceleme ve araştırmanın yapılması ve bu yönde çalışmaların artırılması isteğinde bulunuyoruz. Rusya olarak Türkiye’de gıda ürünleri ile ilgili sertifika sağlayan ve onaylayan kurumlarla işbirliğimiz olduğu için bu tür sahte belgeleri ortaya çıkarabiliyoruz. Bu konuda yapılan çalışmalar ve işbirliğimizin artırılması ikili ekonomi ilişkilerinin yararına olacağını düşünüyoruz.” diye konuşmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla 6 Ağustos’tan itibaren Rusya Federasyonu’na sokulmaya çalışılacak tüm Avrupa ürünlerini sınır kapılarında imha edilecek. Ukrayna krizi nedeniyle 25 Haziran’da Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay süre ile uzatmasının ardından, Rusya hükümeti de tepki olarak Batılı ülkelere uyguladığı gıda ambargosunu 1 yıl daha uzatmıştı.