Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, gıda ithalatına 20 milyar dolar daha az para ödeyecek. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçyev 2014’de 45 milyar dolar olan gıda ithalatının 2015’de 25 milyar dolara gerileyeceğini açıkladı.

Geçen yıllarda ortalama 45 milyar dolarlık gıda ithalatı yapıldığını hatırlatan Tkaçyev, “Bunun çok büyük bir rakam olduğunu görüyoruz. Bu rakam şimdi 25 milyar dolara kadar düşüyor. Neredeyse yarı yarıya. Oluşan açığı yerli ürünlerle ikame ediyoruz.” dedi.

İthalat yapısının da değiştiğini belirten Rus Bakan, “Burada sadece yerli üretimi artırarak çözüm oluşturmadık. Aynı zamanda gıda ürünlerinde ithalat yapılan ülkeler Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri, Latin Amerika ve Asya ülkelerine doğru kaydı…” bilgisini verdi.

Kırmızı ette Avrupa Birliği ülkelerinden ithalatın yasaklanması ile birlikte oluşan açığın Brezilya, Belarus, Paraguay ve Arjantin’den karşılandığını ifade eden Tkaçyev, Norveç ve Avrupa balıkları yerine Çin ve Şili’den balık ithal edildiğini söyledi. Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerinden aldığı sütün tamamını ise Belarus tek karşılayabiliyor.

Rusya hükümetinin aldığı tedbirlerle yerli tarım üretiminin de hızla geliştiğine değinen Bakan, “Rusya ekonomisinde yaşanan daralmaya rağmen tarım sektörü genelde yüzde 3,7 büyüdü. Üretim yüzde 3,3 arttı. 2015’de büyüme trendini sürdüren tek sektör tarım.” dedi.

GIDA İMHASINA 200 BİN İMZA İLE TEPKİ

Diğer taraftan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile gıda ambargosuna takılan ve kaçak ülkeye girmeye sokmaya çalışılan ürünlerin imhası ile ilgili uygulama devam ediyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, son bir haftada 800’den fazla ihlalin tespit edildiğini, 114 ton domuz eti, 20 ton peynir, yaş meyve ve sebzenin imha edildiğini söyledi.

Uygulamaya tepki gösteren bir grup vatandaş ise internette imza kampanyası başlattı. Change.org portalında düzenlenen kampanyaya 200 bin imza geldi. Vatandaşlar imha yerine ürünlerin kimsesiz çocuklar ve yaşlıların kaldığı kurumlara verilmesini teklif ediyor.