Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, 5-10 yıl içinde Rusya’nın tüm gıda ihtiyaçlarını kendi üretebileceğini, ithal ikame modelin tamamı ile etkin hale geleceğini söyledi.

Rossiya 24’de açıklamada bulunan Tkaçev, “Üretim artışımız mevcut hızı ile devam ederse, tasarruflar korunursa 10 yılda gıda ürünü ithal etmemize gerek kalmayacak.” dedi.

Ek yatırımlar ve finans bulunması durumunda önümüzdeki 5-7 yıl içinde de sorunun çözülebileceğini ifade eden Rus Bakan, “Her şeyi Rusya’da üretebiliriz. Belki turunçgiller, muz ve hurma dışında. Yani Rusya’da üretilmesi mümkün olan tüm ürünleri üretiyor olacağız.” şeklinde konuştu.

Tkaçev, daha önce yaptığı açıklamada, önümüzdeki 5 yıl içinde tarım sektörüne 2 trilyon ruble (30 milyar dolar) destek planladıklarını ifade etmişti.

GIDA KAÇAKÇILARINA CEZA GELİYOR

Rusya Tarım Bakanı Tkaçev, Federal Gümrük Servisi’nin ambargolu kaçak ürünlerin Rusya’ya girişi ile ilgili ceza öngören girişimini desteklediklerini belirtti.

Gıda kaçakçılığının da diğer suçlar gibi cezalandırılmasını isteyen Rus Bakan, ülkenin çıkarları ve mali kayıplarının engellenmesinin yetkili makamların görevi olduğunu savundu.

Rusya, Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durdurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de kaçak girmeye çalışan ürünlerin imha edilmesine karar verdi.