Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, NATO’nun genişlemesi ve askeri alt yapısının Rusya sınırlarında yoğunlaşmasının Rusya’nın güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.

Moskova’da dördüncüsü düzenlenen Uluslar arası Güvenlik Konferansı’nda konuşan Gerasimov, ABD’nin dünya genelinde ve doğu Avrupa’da oluşturmaya çalıştığı füze savunma sisteminin de doğrudan Rusya’yı hedef aldığını belirtti.

ABD ve NATO’nun kurmaya çalıştığı füze kalkanı ile ilgili değerlendirmede bulunan Gerasimov, “Rusya’nın stratejik gücü açısından bu gerçek bir tehdit…” eleştirisinde bulundu.

İRAN TEHDİDİ BLÖFTÜ

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yaptığı konuşmada ABD füze savunma sisteminin küresel stratejik istikrarı tehlikeye attığı uyarısında bulundu. ABD füze savunma sisteminin daha önce yapılan uyarılarda da olduğu gibi stratejik istikrarı tehdit ettiğinin doğrulandığını ifade eden Şoygu, İran’dan gelecek füze tehdidinin de doğru olmadığının ortaya çıktığını vurguladı.

Şoygu, “Açık olan şu ki, İran füze tehdidi ABD ve müttefikleri tarafından icad edilen bir blöf olduğu ispatlandı. İran nükleer programında anlaşmaya yaklaşılmasına rağmen kimse ABD-NATO füze savunma sistemini gözden geçirmeyi düşünmüyor…” ifadelerini kullandı.

NATO’nın doğu Avrupa’da askeri varlığını artırarak jeopolitik alan kazanmaya çalıştığını vurgulayan Şoygu, “Onların tatbikat yaptığı doğu Avrupa ve Arktik bölgesi Rusya karşıtı tutumun ispatı. Nükleer olmayan NATO ülkeleri ABD’nin nükleer silahları ile birlikte bir kısım Avrupa ülkelerinde tatbikat yapıyor.” eleştirisi getirdi.

Dünyanın ABD’nin Hiroşima ve Nagasaki’de kullandığı nükleer silahların sonucunu hatırlaması gerektiğini kaydeden Şoygu, benzer bir silahın daha önce kullanma imkanı olsaydı bunun Avrupa için sonuçlarının ne olabileceğini düşünmeye çağırdı.