Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Batı'nın İslam dünyasını bölmeye çalıştığını, Rusya ve Çin’i de zayıflatmak istediğini söyledi. Patruşev’e göre, Washington örgütü IŞİD’i yok etme konusunda isteksiz.

Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerine 2-4 Mart tarihinde yaptığı ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Patruşev, “Ortaklarımız İslam dünyasını bölmek istiyor. Aynı zamanda Rusya ve Çin’i de zayıflatmak istiyorlar. Ortadoğu’da ‘kontrollü kaos’ için teknoloji kullanılıyor. Aşırılıkçı grupların finansmanı ve silahlandırılmasını ihtimal dışı tutamayız.” dedi.

ABD’nin Suriye lideri Beşşar Esed’in işini kolaylaştıracağı gerekçesi ile terör örgütü IŞİD’i yok etmekte isteksiz davrandığını kaydeden Patruşev, “Üzülerek söylemek isterim ki, ABD hala terörle mücadelede iki yüzlü davranıyor. Esed’in işini kolaylaştıracağı için IŞİD militanlarını yok etmek istemiyor.” eleştirisi getirdi.

Terörizmin iyi ya da kötü şeklinde ayrıştırılmasına karşı olduklarını belirten Patruşev, “Bu düşmana karşı savaş uluslar arası hukuka ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olmalı.” çağrısı yaptı.

IŞİD’in ABD’nin ileriyi göremeyen politikaları sayesinde ortaya çıktığını vurgulayan Patruşev, “IŞİD temellerini Batı’nın Irak’a müdahalesi sırasında attı. El Kaide’nin bir formu olarak yapılandı. Amerika’nın işgalinin ardından eski Irak ordusu elemanları bu yapıya dahil oldu. IŞİD militanları Suriye’nin komşusu ülkelerde Suriye lideri Esed’i devirmek için özel eğitim alıyor.” eleştirisi getirdi.

ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını da değerlendiren Patruşev, “ABD, yaptırımlarla Rusya’da yaşam standartlarının kötüye gitmesini ve toplu gösterilerin ortaya çıkmasını hedefliyor… Rusya’nın ekonomik, mali ve siyasi gücü var. Ülkemizi dış dünyadan tecrit etmek için girişimler sürecek. ABD bunu demokrasi güçlendirilmesi söylemi ile yapıyor…” ifadelerini kullandı.