Karada soğuk rüzgarların estiği Rusya-ABD ilişkileri uzayda ortaklığa dönüştü. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda önceki gün Amerikalı astronotları kendi modülünde misafir eden Rusya, bugün de ABD ile 1 milyar dolar değerinde 60 adet roket motoru satışı ile ilgili anlaşma sağladı.

Rusya roket üreticisi Energiya Başkanı Vladimir Solntsev ve ABD Orbital Sciences Şirketi Genel Müdürü David Thompson dev satışla ilgili anlaşmayı imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ABD’ye 60 adet RD-181 roket motoru teslim edecek.

Energiya’dan yapılan açıklamada, anlaşma çerçevesinde uçuş eğitimi, motorun rokete montajı, test aşamaları ve bakımları da anlaşma kapsamında yer alıyor. Energia, ABD ile 15-20 yıl sürecek işbirliği anlaşması için 3 yıldır hazırlık yapıyordu.

Rusya, Uluslar arası Uzay İstasyonu’na gidecek Amerikan roketleri için üretilecek ilk iki motoru Haziran 2015’de teslim edecek. Solntsev, Ros motorların askeri amaçlı roketlerin uzaya gönderilmesinde kullanılmayacağını söyledi.

Orbital’den yapılan açıklamada alternatifler arasında RD-181’de karar kıldıkları, Rus dizaynı motorların teknik performans ve diğer açılardan en iyi olduğu kaydedildi.

Energia böylece tarihindeki en büyük ikinci anlaşmayı imzalamış oldu. 1990’ların sonunda United Launch Alliance’la anlaşma imzalayan şirket Atlas model roketler için RD-180 motorları üretti. Yaklaşık 1 milyar dolar değerinde olan anlaşma da halen yürürlükte.

Energia’nın üretim şirketi Energomash dünyanın öncü roket motoru üreticisi firmaları arasında yer alıyor.