Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Türk Akımı’nın sonunun Güney Akım gibi olmayacağını, Ankara’nın AB’yi sorgulanamaz bir otorite olarak görmediğini söyledi.

Türk Akımı’nda anlaşmaların imzalanması ve Güney Akım gibi gerçekleştirilemeyen bir projeye dönüşme ihtimalini Sputnik’e değerlendiren Puşkov, “Güney Akım’ın rafa kaldırılmasının sorumlusu Rusya değil. Resmi olarak projeye izin vermeyen taraf Bulgaristan’dı. Resmi diyorum. Çünkü karar Sofya’da değil, Brüksel’de verildi. Bu kararın ABD’nin tavrı nedeni ile alındığı da beni şaşırtmaz…” dedi.

ABD’nin Rusya’yı uluslararası projelerin dışına itmeye çalıştığını kaydeden Puşkov, “Türk Akımı da benzer baskıları görebilir. Türk Akımı’nda durum biraz farklı. Türkiye NATO ülkesi, ama ulusal çıkarlarını dikkate alıyor. Brüksel de Türkiye için sorgulanamaz bir otorite değil.” tespitinde bulundu.

TANAP gibi alternatif projelerin AB’nin doğalgaz ihtiyacını tamamı ile karşılamadığını belirten Puşkov, Türkiye’nin Avrupa’da çok önemli bir transit ülkeye dönüşecek projeyi reddetmesini beklemediklerini söyledi.

Türk Akımı’nda en önemli adımın Rusya ve Türkiye arasında projenin onaylanması olacağını ifade eden Puşkov, bunun ardından çok sayıda AB ülkesinin projeye ciddi ölçüde ilgi gösterebileceğini belirtti. Puşkov, Yunanistan’la imzalanan anlaşmayı da buna örnek gösterdi.