Suriye muhalefetinden Değişim için Halk Cephesi lideri Kadri Cemil, Rusya’nın katkıları ile Suriye krizinin çözümü için 15 Kasım sonrası Cenevre 3’ün toplanabileceğini söyledi.

Suriye muhalefetinden isimler Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Moskova'da bir araya geldi. Toplantıda konuşan Cemil, “Birleşmiş Milletler Suriye Özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın inisiyatifi ile oluşturulan çalışma grubu toplantılarına Eylül ortasında başlamalı. Kasım ortasından sonra da Cenevre 3 toplanabilir.” dedi.

Demokratik Değişim İçin Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdul-Azim de, Suriye ve Ortadoğu’da barış sürecine sağladığı katkı nedeni ile Rusya’ya teşekkür etti. Azim, “Rusya’nın BM çerçevesinde 30 Haziran 2012’de Cenevre Mutabakatı’nda öngörüldüğü şekilde “Cenevre 3” toplantısının yapılmasını destekliyoruz. Tüm tarafların pozisyonlarını bir araya getirmeleri Suriye krizinin çözümü açısından önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütü IŞİD’le mücadele çerçeveside, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “İran, Suudi Arabistan, Suriye ve Irak yönetimleri ile diğer bölge ülkelerinin dahil olduğu geniş kapsamlı bir cephe oluşturulması” yönündeki teklifini değerlendiren Azim, “Biz ülkemizde akan kanın durması için çaba sarf eden Rusya’ya teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

SURİYE HÜKÜMETİ İLE DİYALOG ZORUNLU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada Suriye krizinin çözümü için muhalefetin hükümetle yapıcı diyalogunun zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Moskova 2015’de Suriye muhalefeti ve hükümetin dahil olduğu iki ayrı toplantı gerçekleştirdi. Moskova’da Nisan ayında yaptıkları toplantıda savaşın sona ermesi için çerçeve anlaşmada uzlaşma sağlarken, Temmuz ayında yapılan toplantıda muhalefetin katılımı konusu ele alındı. Taraflar yeni toplantılar konusunda da istekli olduğunu teyit etti.