Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı burslu eğitim gören yabancı öğrenci kotasını 15 binden 20 bine çıkaracak. 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olacak 5 bin kontenjan için bütçeden ek 206 milyon ruble (4,12 milyon dolar) ayrılacak.

Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya’da eğitim gören yabancı öğrenci sayısının artırılmasına “yumuşak güç” gerekçe gösterildi. Rusya’da eğitim görenler kendi ülkelerine döndüklerinde Rusya yanlısı tutum içinde oluyor ve uzun vadede Rusya’nın çıkarlarını dikkate alıyor.

Sovyetler Birliği döneminde benzer taktiklerin uygulandığına dikkat çeken gazete, “Böylece bir çok ülkede Rusya ile kalıcı ilişkiler kurabilecek elit yetişmiş olacak…” bilgisini paylaştı.

Yurt dışında yaşayan Rusya halkları federal ajansı Rossotrudniçestvo Başkanı Lyubov Glebova gazeteye yaptığı değerlendirmede, “Rusya’nın üniversitelerinde eğitim alarak ülkelerine dönen insanlar bizim için önemli. Bunlar iyi doktor, etkili iş adamı hatta bakan olabiliyor. Bu insanlar her zaman Rusya’ya karşı olumlu yaklaşım içinde oluyor.” dedi.

Halen Rusya üniversitelerinde Angola, Brezilya, Venezüella, Vietnam, Almanya, Filistin, Suriye, İran, Yemen ve diğer onlarca ülkeden 15 bin öğrenci burslu eğitim alıyor.

Ek kontenjanın 2200’ü Asya ülkelerine, 1200’ü Afrika ülkelerine, 700’ü Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine, 500’ü Ortadoğu ülkelerine, 200’er de Latin Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine tahsis edilecek.