Rusya’nın St.Petersburg şehrinde faaliyet gösteren Ortodoks Kozaklar Birliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in resminin üzerinde bulunduğu kağıt paralar bastı.

Yerel basında çıkan haberlere göre Kozaklar bir haftadır kendi çıkardıkları paraları kullanıyor. Kozakların, 2 milyondan fazla kağıt para bastıkları ifade ediliyor. Kozak para birimi 1 groş (100 ruble), 1 altın (bin ruble) ve 1 başlya (10 bin ruble). 10 bin rublelik paranın üzerinde Putin’in resmi yer alırken, 1 groş’ta ise Ortodoks Kozaklar Birliği Başkanı Andrey Polyakov’un resmi bulunmakta. Kozaklar bu paraları kendi topluluğu için öngördüklerini açıkladı.

Olayın basında yer alması üzerine savcılık ve Rusya Merkez Bankası görevlileri inceleme başlattı.

Kozaklar Birliği, Mayıs ayında St.Petersburg’a 20 kilometre yakınlarındaki Agalatovo köyünde Putin’in Roma İmparatoru formunda anıtını da dikmişti. Anıtta Putin’in üzerinde Rusya arması bulunan bir madalya da yer almıştı.

Başkan Polyakov önce Putin’in kafasında defne yapraklarından bir taç koymayı planladıklarını, sonradan vazgeçtiklerini söylemişti. Polyakov, “Her şeye rağmen o bizim Rus insanı. Taç olsaydı Romalı olurdu.” demişti.