Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi, Rusya’da yaşayan Çerkesleri de etkiledi. Rusya, hem Türkiye hem de Rusya Vatandaşlığı bulunan Çerkeslere, ‘Türk vatandaşlığından ayrıl’ baskısı uygulamaya başladı. Bu kapsamda ise çifte vatandaşlık hakkını ilk kazanan ve Çerkesler arasında simge isim olan Adnan Khuade ile birlikte 24 yaşındaki kızı Dane Khuade ve yanlarındaki çalışanı tutuklandı.
 
Olay 15 Aralık sabahı Rusya’ya bağlı Adigey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’ta gerçekleşti. Adnan Khuade’nin kızı Dane’nin işlettiği mağazaya Rusya Federal Güvenlik Servisi(FSB) memurları arama yapmak istedi. Adnan Khuade memurlardan arama belgesi istedi. Herhangi bir izin belgesi olmayan memurlara arama yapmalarına izin vermeyince önce gözaltı işlemi uygulandı. Adnan Khuade, kızı Dane ve yanlarında çalışan Borse Saida gece boyunca gözaltında tutuldu. Ertesi gün çıkarıldıkları mahkemede ‘polise karşı durma’ suçundan 15 gün hapis cezasına çarptırılarak Hanskaya’da bulunan cezaevine gönderildiler.
 
‘Uçak krizinden sonra baskılar arttı’
 
Çerkesya Yurtseverleri sözcülerinden Nurhan Fidan Kube, Çerkez halkına yapılan baskıların uçak krizinden sonra artığını söyledi. Kube, ‘Yapılan uygulamanın hukuki bir geçerliliği yok. Rusya Türkiye’yle olan sorununu Çerkez vatandaşları üzerinde baskı aracı olarak kullanıyor’ derken sözlerine şöyle devam etti: ‘Uçak krizinden sonra burada yaşayan aynı zamanda çift vatandaşlığa sahip olan  Türk vatandaşlığını bırakmaları yönünde baskı yapılıyor. Adnan Khuade’de bunlardan biri. Çerkez ulusal davasına sahip çıkan simge bir isim. Bu derece etkili kişilere baskı uygulayarak Çerkez Türk vatandaşlarının gözlerini korkutmaya çalışıyorlar.’
 
Kaynak: Vatan / Esra Can Sinav