Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birimi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerbakov, Türkiye ile olan ilişkilerinde Ermenistan'ı kullanmadıklarını söyledi.

Rusya'nın 1915 olayları ile ilgili Ermenistan'a karşı olan tutumunun Türkiye'de tepkilere neden olduğu sorusuna yanıt veren Şerbakov, “Biz ne Ermenistan ile ilişkilerimizde Türkiye meselesini, ne de Türkiye ile olan ilişkilerimizde Ermenistan meselesini kullanmak istemiyoruz. Eğer bizim Ermenistan'a karşı atılan adımlarımız Türkiye'de kendisine karşı bir adım olarak algılanıyorsa bu bizi üzer.” dedi.

Bu tür düşüncelerden uzaklaşmak gerektiğini sözlerine ekleyen Şerbakov, “Ermenistan ile olan ilişkilerimizin Türkleri incitmek için gelişiyor olmasını düşünmek yanlış olur. Geçmişte olan olmuş artık, maalesef biz de bunu değiştiremeyiz. Eğer hem Ermenistan hem Türkiye bizim iki ülke ile olan ilişkilerimize anlayışla yaklaşırsa memnun oluruz. Her iki taraf bizim için çok önemli.” diye konuştu.

Şerbakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'daki sözde Ermeni soykırımın 100. yıldönümü anma törenine katılması ve açıklamaları üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Minsk Grubu'nun tarafsızlığına gölge düşeceği yönündeki açıklamalarını anlamadığını ifade etti.

Şerbakov, “Açıkçası ‘soykırım’ meselesi ile Minsk Grubu'nun ne alakası olduğunu pek anlayamadım. Bu konuda hem Rusya hem Türkiye ileriye bakabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ve Fransa liderlerinin Erivan ziyaretinin Yukarı Karabağ sorununun çözümü için oluşturulan Minsk Grubu içinde yer alan ülkeler olması nedeniyle tarafsızlıklarına zarar verdiği eleştirisi getirmişti.

TARAFLAR BİRBİRLERİNİN ÇIKARLARINA SAYGI DUYMALI

Tarihteki trajik olayları hatırladıklarını belirten Şerbakov, “Çok çok geçmişe bağlı olayları aşabilmek için yeteri kadar güçlü bağlarımız var. Devamlı arkaya bakacak olursak. Bugün çözmemiz gereken problemlerde sorun yaşarız, kısır döngüye gireriz.” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin başarılarına saygı duyduklarını belirten Şerbakov, “Biz havada yaşamıyoruz, komşularımız ve ilişkilerimiz var. İlişkilerimizde bir denge olması gerekiyor. Her taraf birbirinin çıkarlarına saygı duyması gerekiyor ve bizim ülkelerimizin iyi ilişkide olması için de yeteri kadar sebepler mevcut.” diye konuştu. Ayrıca Şerbakov, Rusya olarak Türkiye – Ermenistan arasındaki meselenin çözümü için siyasi irade olması durumunda katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.