Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias’la enerji ilişkilerini ele aldıklarını, Atina’nın Yunanistan sınırına kadar uzanacak “Türk Akımı” ile yakından ilgilendiğini söyledi.

Güney Akım yerine inşa edilmesi planlanan yeni projenin perspektifi olduğunu belirten Lavrov, “Yeni Yunanistan hükümeti sadece ilişkilerimizin devamı değil, hızlı adımlarla geliştirilmesini istiyor. Biz de buna hazırız.” dedi.

Rusya ve Yunanistan’ın bir çok alanda ilişkileri olduğunu söyleyen Rus Bakan, “Buna askeri teknik alanda işbirliğimiz de dahil. Biz bu ilişkilerin geliştirilmesini planlıyoruz. Ek bir kısım anlaşmalar da hukuki zeminin hazırlanması için yapılacak.” bilgisini verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinde sürpriz bir kararla Güney Akım’ın iptal edildiği ve Türkiye üzerinden yeni bir hat yapılacağı ile ilgili açıklama uygulama aşamasına geldi. Karadeniz’in altından geçecek Türk Akımı, Kıyıköy’den Trakya’ya giriş yapacak.

Türkiye 2016 sonunda ilk doğalgazı 16 milyar metreküp kapasiteli hattın ilk ayağından Lüleburgaz’da alacak. Kalan 47 milyar metreküp ise Yunanistan sınırında yer alan İpsala’ya ulaşacak. Burada oluşturulacak santral üzerinden Avrupa’ya sevkiyat yapılması öngörülüyor.

Türk Akımı’nın tam kapasite çalışmaya başlamasından sonra Ukrayna transit geçişine gerek kalmayacak. Gazprom’un Ukrayna ile 2020’de transit anlaşması sona erecek. Gazprom, Avrupa ülkelerine Rusya’dan doğalgaz alımı yapmak istiyorlarsa kendi projelerini çok geç olmadan geliştirmeleri çağrısında bulunmuştu.