Rus televizyonuna konuşan Ulyukayev, “Eğer petrol varil fiyatları 2015'de 60 dolar seviyesinde devam ederse, yaptırımlar gibi dış faktörler etkinliğini korursa, dış borçların finanse edilmesinde zorluklar görülebilir. Burada sermaye çıkışı tetiklenebilir. Bir kısım zorluklara rağmen, biz ekonomiden toparlanmanın 2016'dan itibaren başlayacağına inanıyoruz.” dedi.

Rusya'da 2015'de yüzde 3 küçülme beklediğini ifade eden Bakan, 2016'da da yüzde 2-3 büyüme yaşanabileceğini vurguladı.

FİYATLARI DONDURMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Gıda ürünler ve sosyal malların fiyatlarının dondurulması gibi bir uygulamanın enflasyondan gizli bir formla mal sıkıntısına dönüşebilecek bir soruna dönüşebileceği uyarısı yapan Bakan Ulyukayev, “Bu uygun olmaz. Biz açık enflasyonla bir şekilde mücadele edebiliriz. Fiyatların dondurulmasına yönelik adımlar çok tehlikeli ve doğru değil.” eleştirisi getirdi.

Rusya Ekonomi Bakanı, fiyatların dondurulması durumunda önemli bir kısım ürünlerin raflardan kaybolmaya başlayabileceği uyarısında bulundu ve bundan kaçınılmasını istedi.

2014'de enflasyonun yüzde 12'yi bulmasını öngören ekonomi çevreleri, 2015 için de yüzde 10-15 aralığında bir rakam bekliyor.