Rusya’da Eylül ayında yakalanan Estonyalı polis Eston Kohver, casusluk yaptığı gerekçesi ile 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karara Estonya ve Avrupa Birliği tepki gösterdi.

Rusya’nın kuzeybatı kenti Pskov’da bölge mahkemesi, Estonya güvenlik görevlisi Kohver ile ilgili kapalı duruşma yaptı. Mahkeme, Kohver’i Rusya’da casusluk yaptığı gerekçesiyle suçlu bularak 15 yıl hapis ve 100 bin ruble (bin 500 dolar) para cezasına çarptırdı.

Estonya Başbakanı Taavi Rovias, kararı yasadışı olarak nitelendirdi. Estonya Başbakanlığı’ndan Rus İnterfaks haber ajansına yapılan açıklamada, “FSB tarafından Estonya topraklarında Kohver’in kaçırılması ve Rusya’da gözaltında tutulması, başından bu yana yasal değildi.” savunması yapıldı. Estonya Başbakanı kararı adil olmadığını öne sürerek Kohver’in serbest bırakılması için ellerinden gelen her şeyi yapacakları söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Rusya’nın bu kararla uluslararası normları ihlal ettiğini iddia ederek, Kohver’in derhal serbest bırakılmasını ve güvenli şekilde Estonya’ya iade edilmesini talep etti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, 5 Eylül’de Pskov bölgesinde 44 yaşındaki Kohver’i yakaladıklarını açıklamıştı. Kohver’in üzerinde gizli kayıt teknolojileri, silah ve 5 bin Euro bulunmuştu. Rus makamlarına göre Kohver Rusya’ya karşı casusluk yapıyordu. Estonya makamları ise Kohver’in başkent Talinn’den kaçırılarak Rusya’ya götürüldüğünü iddia etmişti.