Belarus üzerinden gelen 18 ton hurmanın evraklarında tutarsızlık olduğu için Rusya’ya girişine izin verilmedi. Hurmaların üretim yeri olarak Sırbistan ve Türkiye yazması soru işareti oluşturdu.

Rusya, Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan ülkelerden gıda alımını durdurdu. Rusya’ya mal göndermek isteyen Batılı ülkeler, Türkiye ve diğer izinli ülkelerin etiketlerini sıklıkla kullanmaya başladı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, Smolensk bölgesinde Belarus’tan gelen 18 ton hurmayı kontrol ettiklerini söyledi. Alekseyenko, "Araştırmamızda ürünlerin belgesinde 'Sırbistan' yazıyordu. Oysa Belarus tarafının onayladığı belgede ise 'Türkiye' yazıyordu. Yine de ilgili Rus mevzuatlarının ihlali söz konusu. Bu nedenle 18 ton hurmanın Belarus’a geri gönderilmesine karar verdik.” dedi.

Aralık ayında da benzer durumla karşılaştıklarını anlatan Alekseyenko, “Belarus’tan gelen 90 ton elma ile ilgili Türk meslektaşlarımızla inceleme yapmıştık. Ürünlerin “Türkiye üretimli” sertifikalarının sahte olduğunu ortaya çıkartmıştık. Bu kontrolleri sıklaştıracağız.” uyarısında bulundu.