Rusya’nın 2011’de 1,5 milyar dolar ödeyerek Fransa'ya sipariş ettiği 2 Mistral tip savaş gemisi ile ilgili anlaşmazlıklar sürüyor. Gemilerin teslimatının yaptırımlara takılmasına tepki gösteren Moskova, gemileri ya da paranın iadesini istiyor.

Rusya askeri ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoliy İsakin, Mistral tip helikopter gemilerinin teslim edilmemesi durumunda, Fransa’nın Rusya’ya parayı iade etmesi gerektiğini söyledi.

Fransa’nın anlaşmaya göre 14 Kasım 2014’te gemilerden ilki Vladivostok’u teslim etmesi gerekiyordu. Ancak, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna krizi nedeni ile şartların uygun olmadığı gerekçe göstererek teslimatın askıya alındığını açıkladı. İkinci savaş gemisi Sevastopol ise 2015’de Rusya’ya ulaştırılacaktı.

Fransa ile yoğun görüşme yaptıklarını belirten İsakin, “Gemilerle ilgili nihai karar Mayıs ayına kadar belli olacak. Rusya’nın yaptığı harcama, faizi ile birlikte geri alınabilecek. Bu ikili anlaşmada yer alıyor. Mistral tip gemiler teslim edilmezse bu Fransa’nın da imajına zarar verecek. Fransa tarafının bunun farkında olduğunu düşünüyorum.” uyarısında bulundu.

Mistral sınıf gemiler Fransız donanmasında helikopter taşıyıcısı amfibi hücum gemileri olarak biliniyor. Gemide 16 adet NH90 veya Tiger sınıf helikopter, 13 adet AMX-56 tank, 70 zırhlı araç ve 450 kişilik tem teçhizatlı askeri birlik taşıyabiliyor. Gemide 69 yataklı hastane ile doğal afetlerde yardımcı birlik olarak görev yapabiliyor.