Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerden gıda ithalatını yasaklayan kararın yakın zamanda kalkmasını beklemediğini söyledi. Bakan, “Bunun yakın zamanda iptal edilecek bir karar olduğunu düşünmüyorum…” dedi.

Batılı yaptırımlara karşı Rusya’nın gıda ambargosu ile karşılık verdiği dönemde yerli tarım üretiminin rekabet gücünü artırdığını ifade eden Bakan, “Gıda ambargosu 2-3 yıl içinde iptal edilirse bu güzel olur.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın tahıl ihracatı ile ilgili yasağı kaldırmasının yerel piyasada fiyat artışlarına neden olmadığını da belirten Tkaçev, “Fiyatlar sadece 200-300 ruble (4-6 dolar) civarında arttı. Bu da ülke genelinde değil.” bilgisini paylaştı.

Bakan özellikle buğday ihracatında gümrük vergilerinin hesaplanmasında yerel piyasayı koruyacak ve dolar kuruna bağlı olarak dalgalanmayı önleyecek yeni düzenlemelerin de yapılacağını söyledi.

Rus Bakan “Evde yemek!” kampanyası gibi yerli üretimi teşvik eden projeleri desteklediklerini de belirtti.

Rusya ekonomisinde tüm sektörlerde küçülme yaşanırken, gıda ambargosu nedeni ile tarım sektöründe büyüme başladı. Kırmız et üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 14, peynir üretimi yüzde 30, tahıl ürünleri üretimi de yüzde 10’un üzerinde arttı.