Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları destekleyen ülkeleri kapsayacak şekilde gıda ambargosunun genişletildiğini açıkladı.

Moskova’da hükümet toplantısında açıklamada bulunan Medvedev, “Karşı ekonomik tedbirler çerçevesinde hükümetimiz gıda ambargosu uygulanan ülkeleri genişletti. Avrupa Birliği, Avustralya, Kanada, Norveç ve ABD’ye yeni ülkeler eklendi. Arnavutluk, Karabağ, İzlanda, Lichtenstein ve belirli koşullar altında Ukrayna’ya gıda ambargosu kararı alındı.” dedi.

Haziran ayında Avrupa Konseyi toplantısında alınan kararla Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılmasına karar vermiş, yeni listeye alınan ülkelerin de bu kararı uygulayacakları ve ulusal politikalarını da bu yönde geliştirecekleri belirtilmişti. Rusya AB’ye uyguladığı gıda ambargosunu da Ağustos 2016’ya kadar uzatmıştı.

Ukrayna’nın özel durumu ile ilgili konuşan Medvedev, Kiev’in Haziran 2014’de AB ile imzaladığı işbirliği anlaşmasının ekonomi ile ilgili bölümünün uygulama geçmesinin ardından ambargonun başlayacağı şartını belirtti.

Daha önce gıda ambargosu önerilen ülkeler arasında yer alan Gürcistan’ın Medvedev’in yaptığı açıklamada yer almaması dikkat çekti.