Rusya, Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan ettiği 12 Haziran 1990 gününün yıl dönümünü “Rusya Günü” olarak kutluyor.

Rusya’nın yeni bayrak, anayasa ve milli marşa sahip olduğu gün ilk olarak 1994’de dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin tarafından “Bağımsızlık Günü” olarak kutlanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise 2002’de 12 Haziran’ı “Rusya Günü” olarak ilan etti.
“Rusya Günü” nedeni ile ülke genelinde 1000’den fazla konser, geçit ve diğer törenler düzenleniyor.

Rusya’da düzenlenen etkinlikler çerçevesinde 120 kilogram ağırlığındaki en büyük bayrak Rusya Acil Durum Bakanlığı’na bağlı enstitü öğrencilerince taşındı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve diğer onlarca lider Putin’e gönderdiklerini mesajla Rusya Günü’nü kutladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yayınladığı mesajında Rusya halkının 12 Haziran Bayramı'nı kutladı ve iki ülke halklarına barış, refah ve demokratik bir gelecek temennisinde bulundu.

Kimi uzmanlara göre ise Sovyetler Birliği’nden ayrılan Rusya’nın bağımsızlığını kutlamak anlamsız. Rusya halkının yarısı ise bugün yapılan kutlamaların ne anlama geldiğini bilmiyor.