Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulanan ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, kaçak giriş yapan ürünleri imhaya devam ediyor. Rusya tarım ürünleri denetçisi Rosselhoznadzor’a göre 6 Ağustos’tan bu yana 500 tonun üzerinde tarım ve hayvansal ürün imha edildi.

Rusya araştırma şirketi Levada Center’in yaptığı çalışmaya göre halkın yüzde 40’ı kaçak ürünlerin imhasını desteklerken, yüzde 48 imhaya karşı. Vatandaşların büyük çoğunluğuna göre kaçak ürünler ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı.

İmhaya karşı çıkanların yüzde 43’ü kimsesiz çocuklar ve yaşlıların kaldığı yurtlara ürünlerin gönderilmesini isterken, yüzde 41 çok çocuklu aileler ve emeklilere imha edilecek ürünlerin dağıtılmasını istiyor. Doğu Ukrayna’ya gönderilmesi ya da Afrika’da aç insanlara gönderilmesini destekleyenler ise yüzde 12 civarında.

Mevcut uygulamaya göre ürünlerin buldozerlerle ezilerek imhasını isteyenler yüzde 15’de kalırken, yüzde 10 köpek ya da kedi maması yapılmasını istiyor.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden gıda alımının yasaklanmasını destekleyenlerin oranı ise son haftalarda yüzde 78’den yüzde 68’e geriledi.

Levada Center çalışmasını 7-10 Ağustos tarihlerinde Rusya’nın 134 ayrı yerleşim biriminde 1600 kişi ile görüşülerek gerçekleştirdi.

Gıda ürünlerinin imhasına karşı çıkan parlamento muhalefeti de harekete geçti. Komünist Parti Başkanı Genadi Zyuganov’un desteklediği yasa teklifinde el konulan kaçak gıda ürünlerinin ihtiyaç sahipleri ve yurt dışında fakir ülkelere gönderilmesi talep ediliyor.