Rusya Kamuoyu Araştırma şirketinin yaptığı çalışmaya göre halkın yüzde 54’ü dünyanın Rusya’ya karşı adil davranmadığını düşünüyor.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle ilişkilerde soğuk rüzgarların estiği Rusya’da vatandaşlar ülkeleri ve dış politika ile ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Vatandaşların yüzde 69’una göre Rusya gelişmiş bir ülke. Yüzde 66 Rusya’nın zengin olduğunu düşünürken, yüzde 73’üne göre Rusya özgür bir ülke.

Rusya’nın uluslar arası etkisini artırdığını düşünenlerin oranı yüzde 67. Yüzde 68’e göre uluslar arası kamuoyu Rusya’ya saygı gösteriyor.

Ancak Rusya’nın çıkarları söz konusu olduğunda dengeli davranılmıyor. Vatandaşların yüzde 53’üne göre Rusya ile ilişkilerde adalet dikkate alınmıyor. Yüzde 28 ise tersini düşünüyor.

Rusya’nın başka ülkelere bağımlı olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 10. ABD’ye bağımlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 5’de kalırken, yüzde 4’e göre Avrupa Birliği’ne bağımlı.

Vatandaşların yüzde 48’i dünya ülkelerinin Rusya’ya karşı kötü davrandığını düşünüyor. Yüzde 36’ya göre ise olumlu davranılıyor.
Ankete katılanların yüzde 86’sına göre dünya ülkeleri Rusya’dan korkuyor. Bir yıl önce yapılan benzer çalışmada bu oran yüzde 68 civarında idi.

Rusya’nın kararlarında bağımsız olduğunu ve diğer ülkelerin herhangi bir etkisini olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 78.
Rusya’nın 43 ayrı bölgesinde 1500 kişi ile görüşerek gerçekleştirildi.