Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle yeni bir “Soğuk Savaş” yaşayan Rusya, askeri alanda gücünü artırmayı planlıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, hiçbir ülkenin Rusya üzerinde baskı oluşturmasına ve üstünlük sağlamasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yöndeki kararının tamamı ile uygulanacağını ifade eden Şoygu, “Bu kararın tam olarak uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bunun için ordunun sahip olduğu silahların modernizasyonu 2020’de yüzde 70-100 tamamlanmış olacak. Burada kalite açısından stratejik nükleer gücün geliştirilmesini planlıyoruz. Deniz ve kara gücünde personel ve askeri varlık güçlendirilecek. Uzay gücü gibi yeni alanlar oluşturulacak.” dedi.

Putin’in Rusya’nın diğer bir ülke yeniden silahlanma yarışına girmek istemediği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Şoygu, “Ancak Rusya’nın savunma gücünün yeni şartlara göre hazırlanması gerekiyor. Son yıllarda silahlı çatışmalarda sert değişimler görülüyor. Egemen ülkelerin içişlerine çok daha sıklıkla müdahale ediliyor. Enformasyon savaşının rolü artıyor. Gelişmeleri etkilemek için internet ve sosyal medya kullanılıyor. Keşif, kontrol ve saldırı araçlarının kapasitesi artırılıyor. Bu yüzden bizim de orduya ileri teknoloji ürün silah ve donanım tedariki için ek tedbirler almamız lazım.” dedi.

Savunma Bakanlığı’nın yaptığı toplantıya katılan Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov da ABD’nin inşa etmeye çalıştığı füze kalkanının START 3 ve Orta Menzilli Nükleer Silahlar anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi. Rusya’nın bu yöndeki girişimleri değerlendiğini ve gerekli tedbirlerin alınacağını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce yaptığı açıklamada 2001 sonrası NATO’nun iki dalga halinde genişlediğini ve jeopolitik alanların değiştiğini ifade etmişti. ABD ve NATO’nun üslerinin dünyanın her bir tarafına yayıldığını, şimdiler de Rusya sınırında da oluşmaya başladığını belirten Putin, sorunların müzakere yolu ile çözümünün öncelikleri olacağını ifade etmişti.

Rusya, 2015’de ekonomik krize rağmen askeri harcamalarda ruble bazında yüzde 20 civarında artış planlıyor. Dünya Bankası Rusya’nın bu yıl 80 milyar dolar civarında askeri harcama yapacağını açıklamıştı. Ancak rublenin devalüasyonu nedeni ile miktarın daha düşük rakamlarda kalması bekleniyor.