Rusya hükümetinin yayınladığı raporda Rusya ve Türkiye ilişkilerinin gelişmiş ortaklık seviyesine çıktığı, enerji başta olmak üzere bir kısım alanlarda da stratejik ortaklık seviyesinde olduğu kaydedildi.

Hükümetin 2014 raporunda yer alan değerlendirmede, “Türkiye ve Rusya ilişkileri gelişmiş ortaklık seviyesine ulaştı. Enerji başta olmak üzere belirli alanlarda da stratejik seviyede…” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık 2014’de yaptığı Türkiye ziyaretinde Karadeniz’in altından geçecek doğalgaz boru hattı ile ilgili şirket ilgili bakanlıklar arasında mutabakata varıldığına dikkat çekildi.

Raporda, “Türkiye-Yunanistan sınırında artan Avrupa enerji talebini karşılamak için doğalgaz dağıtım merkezinin kurulması ile ilgili çalışmalar sürüyor.” bilgisi yer aldı.

Türk Akım’ı olarak adlandırılan yeni hattın Yunanistan geçişi ile ilgili de çalışmalar sürüyor. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, hattın Avrupa-Rusya konsorsiyumu ile yapılabileceğini, Avrupa mevzuatına uygun çalışmalar yapılacağını söyledi. 2 milyar Euro bulması beklenen Yunanistan ayağı ile ilgili de kredi hazır.