Rusya ile NATO arasında Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından kapatılan 'Kırmızı Hat' yeniden aktif hale getirildi.

NATO’nun Brüksel komutanlığı kaynakları, basına yaptıkları açıklamada, NATO ve Rusya’nın 'Kırmızı Hat' bağlantısını aktif hale getirdiğini, iletişimin 7 gün 24 saat ulaşılabilecek şekilde yenilendiğini ve düzenli olarak testlerin yapıldığını kaydetti. Açıkamada, Rusya ve bir kısım NATO ülkelerinin ikili iletişim kanalları olduğuna dikkat çekildi.

Ukrayna krizi nedeniyle Rusya ve NATO arasında kopan ilişkiler yeniden kurulmaya çalışılıyor. Aralık 2014’te Brüksel’de bir araya gelen NATO Dışişleri Bakanları, Rusya ve NATO arasında üst seviyede diyalog kurulması kararı almıştı. Bakanlar Rusya ve NATO arasında iletişim kanallarının açık tutulmasını ve askeri hareketlilikler konusunda yanlış anlamanın önüne geçilmesini istemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Aralık ayında yaptığı çağrıda, Rusya ve Batılı ülkeler arasında yeni krizlerin önüne geçmek için direkt telefon hattının yeniden kurulmasını istemişti. Rusya ve ABD arasında ilk 'Kırmızı Hat' Sovyetler Birliği döneminde 1962’de Küba Füze Krizi sonrasında uygulamaya konmuştu.