Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, diyaloğu durduran tarafın Washington olduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, ABD Başkanı Barack Obama arasında diyaloğun yeniden başlaması için Washington’ın adım atması gerektiğini söyledi.

Rusya’nın iki ülke arasında diyalog sürecinin yeniden başlamasından memnun olacağını belirten Peskov, “Diyaloğu durduran ve tek taraflı yaptırım kararları alan Washington. Diyalog için ilk adımı ABD atmalı. Böyle bir girişim olursa biz de diyalog ve işbirliğine hazırız.” dedi.

Peskov, “Rusya ikili konularda yeniden diyalog sürecinin başlaması ile ilgili tansiyonun düşürülmesi için inisiyatif alan taraf olmayacak. Rusya ne sözlü ne de uygulamada yaptırım retoriğini başlatan olmadı. Rusya sadece Washington’ın yaptırımlarına muhatap oldu. Bu yüzden diyalog adımı Rusya’dan gelmemeli…” ifadelerini kullandı.

Ukrayna krizi ve Rusya’nın Kırım’a bağlanmasının ardından Rusya ve ABD arasında ilişkiler önemli ölçüde geriledi. Putin ve Obama en son 2013’de Kuzey İrlanda’da yapılan G8 zirvesinde resmi görüşme yaptı. Putin ve Obama Kasım 2014 G20 zirvesi ve Asya-Pasifik ekonomik İşbirliği Örgütü zirvelerinde ayaküstü görüşebildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin de Rossiya kanalına yaptığı değerlendirmede Rusya’nın ABD ile ortak çıkarları olduğunu, ortak bir ajanda üzerinde çalışabileceklerini ifade etmişti.

Uluslar arası ajanda da Rusya ve ABD arasında anlaşmazlıkların olduğuna değinen Putin, uluslar arası terör ve uyuşturucu ile mücadele, silahsızlanma gibi konularda çalışmanın sürdürülmesine dikkat çekmişti.