Rusya, Irak’ın hava güvenliğinin sağlanması için 48 adet Pantsir-S1 füzelerini belirlenen takvimde ulaştıracak. Irak’la imzalanan anlaşma çerçevesinde bu ülkeye askeri sevkiyatı sürdüren Rusya, son olarak Mi-28NE tip savaş helikopterlerini Bağdat’a teslim etmişti.

TASS’a açıklamada bulunan Rus şirket (HPSC) kontratta belirlenen takvimde füze savunma sistemlerinin Irak’a teslim edileceğini, herhangi bir gecikmenin olmayacağını belirtti.

Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport’la Irak Savunma Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmaya uygun olarak çalışmaların sürdüğünü kaydeden yetkili, “Ana ekipmanlarla ilgili takvim yerine getirildi. Aynı zamanda askeri uzmanların eğitimi de sürüyor.” bilgisini verdi.

Rusya Federal Askeri ve Teknik Şirketi Direktörü Aleksandr Fomin, daha önce basına yaptığı açıklamada 4 milyar dolar değerinde 48 adet Pantsir-S1 füze savunma sistemi ve 36 adet Mi-28NE savaş helikopterleri ile ilgili anlaşmanın iptal edildiği iddialarını yalanlamıştı.

Planlanan şekilde çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Fomin, “Mevcut ve gelecek anlaşmalarla ilgili detaylar ticari sır. Bunların tartışılması doğru değil…” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya 2013 başında da Suriye’ye Pantsir-S1 füze sistemleri ulaştırmıştı. Interfax’a konuşan askeri bir kaynak, daha önce imzalanan anlaşma çerçevesinde sevkiyatın yapıldığını, uluslar arası anlaşmalara uyulduğunu belirtmişti. Rusya daha önce de Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne bu füzelerden sattı.

Ankara’nın indirdiği Suriye uçağındaki kargonun da sahibi olan KBP (Instrument Dizayn Bürosu) tarafından geliştirilen Pantsir-S’ler, 20 kilometre mesafeden, 10 kilometre yükseklikteki hedefi vurabiliyor. Güdümlü füzeler küçük, hızlı ve düşük seviyede ilerlediklerinden radarda görülmeleri de çok düşük seviyede olabiliyor.