İran nükleer sorununun çözümüne ilişkin 5+1 (Rusya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya) ile İran arasında Lozan’da devam eden görüşmelerden Rusya umutlu olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Lozan’da iyimser bir havanın olduğunu söyledi.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov ise yaptığı değerlendirmede Lozan’dan olumlu sinyaller geldiğini, müzakerelerin sonuçları ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmak için erken olduğunu söyledi. Peskov, “Bakanlar çalışmalarını sürdürüyor. Lozan’dan gelecek tepkileri bekleyelim… Şimdiden bardağın boş ya da dolu tarafı ile ilgili değerlendirmede bulunmayalım.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lavrov’un görüşmelerde tüm tarafların kabul edebileceği bir çözüm için tarafların hazır olması gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Bugün 1,5 saat kadar süren görüşmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’ya döndü. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mariya Zaharova, Lavrov’un yarın görüşmelere katılmak üzere tekrar Lozan’a döneceğini belirtti.

İki aşamalı anlaşmayı kabul etmeyen Tahran, teknik konularda mutabakata varılması durumunda ABD ve AB’nin uyguladığı ambargolar ve BM yaptırımlarının tamamı ile kaldırılmasını ve eş zamanlı olarak uygulanmasını istiyor.