İran nükleer programının sınırlandırılması ve karşılığında yaptırımların kaldırılması ile ilgili Temmuz 2015’de imzalanan tarihi anlaşmanın ardından ilk adımlar atılmaya başladı.

Rus nükleer enerji devi Rosatom’a ait TVEL Yakıt Şirketi, İran’ın Buşehr Nükleer Enerji Santrali’ne yakıt sağlayacağını duyurdu. Transfer edilecek ilk toplu yakıt, Rus tarafının sözleşmedeki yükümlülüklerine göre Rusya’nın Novosibirsk şehrindeki kimyasal madde fabrikasında üretildi.

Rusya’nın yeni kimyasal nükleer yakıt teslimatını güvenlik testlerinin yapılmasının ardından Ağustos ayının sonunda gerçekleştirmesi öngörülüyor. Böylece İran’ın bir nükleer reaktörü tüketicilere hiçbir sorun çıkarmadan ülkenin enerji sistemine bağlanmış olacak.

Temmuz 2015’de BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin), Almanya ve İran arasında, İran üzerindeki ekonomik yaptırımları kaldırmayı hedefleyen ortak eylemleri tanımlayan İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmayı imzalamıştı.

Ayrıca anlaşmaya göre İran'ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi de amaçlanıyor. Bu kararın alınmasının ardından, İran Rusya’nın TVEL nükleer yakıt şirketi ile anlaştı. Rus şirket yakıtın ve ödemenin eş zamanlı olmasından emin olmak için Rusya’da şubesi bulunan İran bankalarından birinde hesap açmıştı.