Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, petrol karşılığında İran’a tahıl, makine ekipman ve inşaat malzemeleri satışına başladıklarını söyledi.

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’nde konuşan Rayabkov, “Önemli miktarda petrol karşılığı ürün takas anlaşmasını hatırlatmak isterim. İran ham petrol karşılığında, Rusya belirli ürünleri bu ülkeye gönderiyor. Mevcut yaptırımlar çerçevesinde bu konuda herhangi bir yasak ya da sınırlama bulunmuyor.” dedi.

Nükleer program konusunda Tahran’ın müttefiki olan Moskova, nükleer anlaşma ile birlikte ekonomik yaptırımların da bir an önce sonlandırılmasını istiyor.

İran, halen Rusya’dan en çok tahıl alımı yapan üçüncü ülke konumunda. Rusya tahıl karşılığı petrol anlaşmasını 2014 başından bu yana müzakere ediyordu.

Basında yer alan iddialarda günlük 500 bin varil petrol karşılığında 20 milyar dolarlık takas anlaşması yapıldığı iddia edilmişti.

Yıllık 2 milyon ton petrol alımını kapsayan anlaşmanın 5 yıl süreli olduğu belirtiliyor.

Rusya petrol karşılığında tahılın yanı sıra inşaat malzemeleri ve çeşitli ekipmanlar da ihraç ediyor. Ryabkov açıklamasında miktarla ilgili net bilgi vermezken, önemli miktarda ifadesi ile yetindi.