İran nükleer programı ve yaptırımlar nedeni ile Rusya’nın sevkiyatını durdurduğu S-300 füze savunma sistemleri Tahran’a gönderilecek.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin gönderilmesi ile ilgili kararın alındığını, bunu uygulamak için teknik mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Ryabkov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 füze sistemlerinin İran’a gönderilmesinin önündeki engelleri kaldırdı. Şimdi sevkiyatın yapılabilmesi için teknik çalışmalar sürüyor.” dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Yevgeni Lukyanov ise, İran’la S-300 anlaşmasının yenilenmesi ve sevkiyatın yapılmasının zaman alacağını belirtiyor.

Putin, nükleer sorunun çözümünde ilerleme sağlanmasının ardından 13 Nisan 2015’de İran’a yönelik S-300 sevkiyatının yasaklanmasına ilişkin kararı iptal etmişti.

Rusya ile İran arasında 800 milyon dolar değerinde 5 adet S-300 füze savunma sistemi satışı ile ilgili ilk anlaşma 2007’de imzalanmıştı. Dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarının ardından 2010’da anlaşmayı askıya almıştı.

RUSYA “PETROL KARŞILIĞI MAL” TAKASINA DEVAM ETMEK İSTİYOR

Yaptırımlar nedeni ile petrol ihracatı sınırlanan İran’la takas anlaşması için ön ön anlaşmayı imzalayan Rusya, nükleer anlaşmaya rağmen bu konuda çalışmaları sürdürmek istiyor.

Rusya’nın “petrol karşılığı mal” anlaşması ile yakından ilgilendiğini ifade eden Ryabkov, “İran’a yönelik yaptırımlar henüz kalkmadı. Sadece ABD ve AB’nin tek taraflı yaptırımlarından bahsetmiyorum. Yaptırımlar yarı ya da tam barter anlaşmalarını kapsamıyor…” dedi.

Moskova ve Tahran arasında imzalanan ön anlaşmaya göre, İran, Rusya’ya günde 500 bin varil petrol gönderecek. Rusya’da bunun karşılığında İran’a ürün ve malzeme gönderecek. Anlaşma kapsamında Tahran’ın 1,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi planlanıyor. Yıllık 2 milyon ton petrol takasını kapsayan anlaşma 5 yıl süre ile yürürlükte olacak.