Rusya ve İran “mal karşılığı petrol” ihracatı konusunda anlaştı. Rus basınında yer alan haberlere göre, İran Milli Petrol Şirketi Uluslar arası İlişkiler Direktörü Seyyid Muhsin Kemsari, Rusya ile ortak bir fon oluşturulması ve bunun üzerinden mal karşılığı petrol ihracatının yapılması konusunda anlaşma imzalandığını açıkladı.

İki ülke arasında kurulacak fon üzerinden İran’ın ihraç etmek istediği petrolü Rusya üzerinden gerçekleştirmesinin önünde herhangi bir sınırlama olmadığını belirten Kemsari, İran’ın diğer ülkelerle de benzer anlaşmaları olduğunu kaydetti.

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, Rusya’nın bu hafta içinde İran’dan petrol alımlarına başlayacağını duyurdu. Tahran’da basına açıklamada bulunan Zengene, “Biz Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la anlaşma sağladık. Rusya günlük 500 bin varil petrol alımı yapacak. İran da ortak fonda toplanan para miktarınca Rusya’dan çelik, petrol ürünleri ve gıda alımı yapacak.” dedi.

İran doğalgazının da Rusya üzerinden Avrupa ülkelerine ihraç edilebileceğini belirten yetkililer, Tahran’ın Türk Akımı ile ilgilendiğini, İran’ın Rusya’ya bu hattı kullanarak Avrupa’ya doğalgaz satabileceğine dikkat çekiyor.

Moskova ve Tahran arasında imzalanan anlaşmaya göre, İran, Rusya’ya günde 500 bin varil petrol gönderecek. Rusya’da bunun karşılığında İran’a ürün ve malzeme gönderecek. Anlaşma kapsamında Tahran’ın 1,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi planlanıyor. Yıllık 2 milyon ton petrol takasını kapsayan anlaşma 5 yıl süre ile yürürlükte olacak.

İran’ın petrol ihracatı Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeni ile 2012’den bu yana yarıdan fazla düşerek günlük 1,1 milyon varile geriledi.

Batılı P5+1 ülkeleri İran’la Nisan ayında nükleer program konusunda taslak anlaşma sağlamıştı. Yaptırımların kaldırılmasını da öngören anlaşmanın ay sonuna kadar imzalanması planlanıyor.

Rusya’nın İran’la takas anlaşmanın 20 milyar doları bulacağı ifade edilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Nisan ayında İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin satış yasağını iptal etmişti.