Nükleer programı nedeni ile yaptırım uygulanan İran’a S-300 sevkiyatını askıya alan Rusya, Tahran’la yeni bir anlaşma imzalayacak. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan’ın anlaşmanın imzalanması için gelecek hafta Moskova’ya gelmesi planlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’a S-300 sevkiyatı ile ilgili yasağı kaldırmasının ardından eski anlaşmanın yenilenerek füze sistemlerinin satışının gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

İran haber ajansı ISNA’ya konuşan Dehkan, “Biz gelecek hafta anlaşma imzalamak için Rusya’ya gidiyoruz…” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin gönderilmesi ile ilgili kararın alındığını, bunu uygulamak için teknik mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Ryabkov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 füze sistemlerinin İran’a gönderilmesinin önündeki engelleri kaldırdı. Şimdi sevkiyatın yapılabilmesi için teknik çalışmalar sürüyor.” bilgisini paylaşmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer sorunun çözümünde ilerleme sağlanmasının ardından 13 Nisan 2015’de İran’a yönelik S-300 sevkiyatının yasaklanmasına ilişkin kararı iptal etmişti.

Rusya ile İran arasında 800 milyon dolar değerinde 5 adet S-300 füze savunma sistemi satışı ile ilgili ilk anlaşma 2007’de imzalanmıştı. Dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarının ardından 2010’da anlaşmayı askıya almıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif dün Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmede askeri ve teknik alanda işbirliği konularını ele almıştı.