Rusya Federal Uyuşturucu ile Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov, terör örgütü IŞİD’in Afganistan uyuşturucu trafiğinden 1 milyar dolara yakın para kazandığını söyledi.
Basına değerlendirmede bulunan İvanov, “Bizim hesaplamalarımıza göre Afganistan kaynaklı eroin kaçakçılığından IŞİD’in kazancı 1 milyar doları buldu.” dedi.

Rusya’nın Afganistan kaynaklı uyuşturucu trafiğinden endişeli olduğunu kaydeden İvanov, afyon üretiminde bu yıl Afganistan rekor kırılacağını kaydetti.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Irak ve Suriye’de faal olan terör örgütü IŞİD’in Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinde militanlarla kontak kurmaya çalıştığını söylemişti.

Rusya’nın tüm bölgelerinde geniş çaplı bir uyuşturucu ile mücadele operasyonu gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan İvanov, “İki aşamaları operasyonun ilkinde 30 kilogram, ikincisinde de 70 kilogram eroin ele geçirildi. Uyuşturucu ile bağlantılı 82 kişi de göz altına alındı.” dedi.

İvanov daha önce yaptığı açıklamada Rusya’da uyuşturucu bağımlılarının yılda 30,5 milyar dolar harcadıklarını, sağlık harcamalarının artması ve iş gücü kaybı nedeni ile ülke ekonomisine etkisinin 80 milyar doları bulduğunu söylemişti.

İvanov’a göre Rusya’da 3,5 milyonu kronik olmak üzere 8 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunuyor. Rusya’da ortalama 70 bin kişi uyuşturucudan ölüyor. Son 14 yılda Avrasya bölgesinde 1 milyon kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti. Bu rakamın en az yarısı Rusya vatandaşı.