Rusya Federal Uyuşturucu İle Mücadele Servisi (FSKN) Başkanı Viktor İvanov, IŞİD’in en büyük gelirinin uyuşturucu parası olduğunu söyledi.
Tacikistan'ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında konuşan İvanov, “Irak, Afrika, Avrupa ve diğer ülkelere doğru uzanan uyuşturucu boru hatları tespit edildi. Bu IŞİD’in temel kaynaklarından. Uyuşturucu satışı terör örgütü IŞİD’i destekleyen temel kaynak.” dedi.

İvanov daha önce yaptığı açıklamalarda Rusya’da 8 milyon civarında uyuşturucu kullanan olduğunu ve bunların 3,5 milyonunun da bağımlı hale geldiğini ifade etmişti.

Afganistan’da üretilen uyuşturucunun en büyük pazarlarından biri Rusya. Uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapan haplarla ilgili sadece Rusya pazarı 10 milyar dolara dayanmış durumda. Yetkililere göre uyuşturucu kullanan ve taşıyanlara yönelik cezalar çok yetersiz.

KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja da yaptığı açıklamada uyuşturucu parasının “renkli devrimlerin” desteklenmesinde kullanıldığını kaydetti.

KGAÖ uyuşturucu ile mücadelede ortak çalışmaların artırılması kararı aldı. Son on yıl içinde 20 civarında ortak operasyon yapıldı ve 10 tonun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi.

Zirveye KGAÖ üyesi ülkeler Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan’dan uyuşturucu ile mücadele servisi başkanları katıldı.