Rusya ve Türkiye arasında Kırım’a yapılacak gayri resmi ziyaretle ilgili sorun çözüldü. Rusya’nın talebini dikkate alan Ankara, heyetin Ukrayna yerine Rusya üzerinden bölgeye gitmesine olumlu cevap verdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifi ile oluşturulan 6 kişilik heyet Kırım Tatarları ve Kırım Cumhurbaşkanı Sergey Aksenov’la bir araya gelecek.

Sputnik’in haberine göre, Anayasa profesörü ve AKP eski milletvekili Zafer Üskül'ün başkanlık ettiği 6 kişilik heyette Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Aydıngül ve Medipol Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Levent Korkut yer alıyor. Kırım'a giden akademisyenlerin ortak özelliği, eski SSCB'deki Türkler, hukuk ve insan hakları üzerine uzmanlaşmaları.

Hükümette görev alan Kırım Tatar yetkililerle bir araya gelen ve Bahçesaray'da halkın sorunlarını dinleyen heyet, yayınına son verilen Kırım Tatar televizyonu ATR'nin yöneticileri, Kırım Müftüsü, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve son olarak da Kırım Cumhurbaşkanı Sergey Aksenov ile görüşecek. Heyetin yarın Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Kommersant gazetesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “soykırım” ifadesini kullanması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırım’a hatırlatarak karşılık vermesi ile ilgili tartışmalara yer verdi ve iki ülke ilişkilerinin “soykırım” sınavından geçtiğini vurguladı. Gazeteye göre, Erdoğan’ın çıkışı yaklaşan seçimler nedeni ile iç politika kaynaklı ve daha fazla alevlendirilmesi istenmiyor.

Kommersant'a konuşan Kırım Başbakanı Ruslan Balbek, "Türk gözlemcilere, Kırım Tatarlarının Rusya'daki tüm insan haklarından faydalandığı ve devlet koruması altında oldukları konusunda güvence verdik. Misafirlerimizi Kırım'da bir helal lokantada ağırladık ve kendileri burada böyle bir imkan bulunmasına çok şaşırdı. Biz de, Kırım Tatarlarının kimliklerini, kültürlerini ve dillerini koruma haklarının durumunu gözlemek üzere Türkiye'ye bir heyet göndereceğiz." dedi.