Rusya ve ABD öncülüğündeki NATO ülkeleri arasında askeri tatbikat yarışı başladı. Türkiye dahil NATO savaş gemilerinin Karadeniz’de askeri tatbikatı devam ederken; ABD de Ukrayna ile ortak tatbikat yapacak. Ukrayna parlamentosu ülkede yabancı asker bulundurulması ile ilgili yasayı kabul ederken, önümüzdeki günlerde 4 ayrı tatbikat yapılacak. NATO üyesi olan Baltık ülkelerinde askeri hareketlilik en yüksek seviyede.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile önceki gün Kuzey Filo, kara ve hava birliklerinden 38 bin asker alarm durumuna geçirildi. 41 savaş gemisi, 15 denizaltı, 110 savaş uçağı ve helikopterle, 3 bin 360 ağır askeri araç tam kapasite savaşa hazır konumuna getirildi. Sivastopol, Abhazya, Güney Osetya ve Ermenistan’da bulunan Rus askeri üslerinde tatbikat devam ediyor.

Sabah saatlerinde Karadeniz’de bulunan askeri birlikler alarm durumuna geçirildi. Krasnodar ve Temruk’ta askeri araçlar belirlenen alana doğru ilerliyor. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, askerlerin teçhizat ve silahlarını kullanım ve hareket kabiliyetlerinin geliştirilmesinin hedeflendiği vurgulandı. Askeri birliklerin düşman savaş uçakları ve sabotaj gruplarına karşı caydırıcılığı canlandırıldı.

Rusya Batı Askeri Birliği, Baltık Filosu da bugün sürpriz tatbikata başladı. Denizaltı, mayın temizleyici, çıkarma gemileri ve hava savunmadan oluşan 20 savaş gemisinin katıldığı tatbikatta belirlenen hedeflere hava ve denizden atış yapılacak.