Rusya, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70’inci yılı kutlamalarında Kızıl Meydan’da gövde gösterisi yapacak. Rusya’nın modern uçak ve tankları ile nükleer füzelerinin geçit yapacağı töreni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünya liderleri ile birlikte izleyecek.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre törende Armata, Kurganets ve Bumerang tipi zırhlı araçlar, Koalitsiya-SV topu, tanksavar füze tesisi Kornet-D1, T-14 ve T-15 tipli tanklar, helikopter ve uçaklardan oluşan toplam 143 ağır askeri silah, ayrıca 194 çeşit ileri teknoloji ürünü askeri araç yer alacak. Törenlere Rusya’nın farklı bölge ve birliklerinden yaklaşık 17 bin askerin katılması bekleniyor.

Törende BMD-4M ve Rakuşka isimli yeni zırhlı araçlar, Yars tipli füze sistemi de sergilenecek.

Törenin sonunda Mi-35, Ansat-U, Mi-28H tipli helikopterler, Su-30, Su-35, Yk-130 tipli savaş uçakları ve Su-134, Tu-22M3, Tu-95 ve Tu-160 tipli bombardıman uçakları Kızıl Meydan üzerinden geçecek.

TÖRENE KİMLER GELİYOR

Zafer bayramı töreni için 68 ülke liderine davetiye gönderildiği, 25 ülke liderinin katılacağının onayladığı ifade edildi. Katılacak ülke liderleri arasında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Belarus, Hindistan, Ermenistan, Moğolistan, Sırbistan, Çin, Kıbrıs Rum kesimi, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Vietnam, Venezüela, Küba ve diğer ülkeler var.

ABD, Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Japonya liderleri Moskova’ya gelmeyeceğini açıkladı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise törenden 1 gün sonra Moskova’ya geleceğini söyledi.

Kızıl Meydan’daki törenlere BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katılıyor. Türkiye’yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım'ın temsil edeceği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kremlin’in davetine olumlu cevap vermediği gelen bilgiler arasında.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülke liderlerine gönderilen davetiyelerin asker celp kâğıdı olmadığını, gelmekten vazgeçenleri de anlayışla karşıladıklarını açıkladı.

YAPILACAK ETKİNLİKLER

Törende yağmur olasılığını önlemek amacıyla 10 özel uçağın bulutları dağıtmak için görevlendirildiği kaydedildi. Askeri tören Moskova saatiyle 10.00’da başlayacak. Poklonni Gor parkı, Tver ve Puşkin meydanları, Tver sokak ve Patrik prud parkına 14 büyük ekran koyulacak ve buradan canlı yayın yapılacak.

Poklonni Gor parkı, Tverskaya, Puşkinskaya, Teatralnaya meydanları ve Patrik Prud parkında konserler düzenlenecek.

Çeşitli etkinliklerle ilgili detaylı bilgilerin ялюблюмоскву.рф adlı Rus web sitesinden duyurulacağı belirtildi.

Moskova’da savaş yerleriyle ilgili yakın bölgelere geziler de organize edilecek. Saat 18.55’de Moskova’da 1 dakika saygı duruşu yapılacak.

Akşam saatlerine Belarusski Trengarı binası başta olmak üzere çeşitli binalarda lazer gösterisi sunulacak.

Saat 22.00’da ise havai fişekler atılacak.