Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, mevcut ekonomik zorluklara rağmen uluslar arası yükümlülükleri tam olarak yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin başbakanları ile yaptığı toplantıda konuşan Medvedev, “Mevcut durumdan çıkış hızlı ve basit değil. Önümüzdeki yıl ya da iki yıl. Bizim yeni realitelere adapte olmamız gerekir. Tüm bunlar bir tarafa, biz ortaklarımızla ilgili uluslar arası yükümlülüklerimizi tam olarak yerine getireceğiz.” dedi.

Rusya’nın dünya ile entegrasyon konusunda herhangi bir değişimi olmadığını vurgulayan Rusya Başbakanı, Avrasya Ekonomik Birliği formatının bu sürece katkı sağladığını belirtti.

Birliğin çok zor şartlarda kurulduğunu, 2008 krizin üstesinden gelindiği bir zamanda yeni bir zorlukla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Medvedev, “Dış baskılar, petrol fiyatlarının düşmesi ekonomimizin yapısal sorunlarını ortaya çıkardı. Bu durum Rusya ve yakın ortaklarını etkiliyor. Ulusal ölçekte sosyal ve makroekonomik istikrarın sürdürülebilmesi için tüm gerekli tedbirleri alıyoruz. Biz Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan’dan ortaklarımızla krizle mücadele için daha sıkı çalışacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’da 27 bankanın desteklenmesi için 830 milyar ruble (13 milyar dolar) ayrıldığını, iş dünyası için uygun şartların oluşturulması için çalışıldığını kaydeden Rusya Başbakanı, “Rusya Birlik üyesi ülkelerle her türlü tecrübe paylaşımına hazır..” şeklinde konuştu.

Avrasya Ekonomik Birliği hükümet başkanları toplantısına Medvedev’in yanısıra, Ermenistan Başbakanı Ovik Abramyan, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov, Kırgızistan Başbakanı Jomart Otorbayev ve Avrasya Ekonomik Komisyonu Başkanı Viktor Hristenko katıldı. Hükümet başkanları entegrasyon sürecinin geliştirilmesi ile ilgili bir dizi anlaşma da imzaladı.

Kırgızistan’ın üyeliği ile ilgili bilgi veren Hristenko, alt yapı çalışmalarının tamamlandığını, protokolün Mart ayında imzalanacağını belirtti.